Голова Верховної Ради України Володимир Рибак учора провів телефонну розмову з Маршалком Сенату Республіки Польща Богданом Борусевичем.

На початку розмови В. Рибак висловив вдячність особисто Маршалку Сенату Республіки Польща, парламентаріям Польщі, польському народові «за небайдужість до ситуації, що склалася в Україні». «Ми дуже це цінуємо, — сказав Голова Верховної Ради. — Нам відомо, що 24 січня цього року Сеймом Республіки Польща було прийнято постанову «Щодо подій в Україні».

В. Рибак зазначив, що політичний конфлікт, що виник в Україні, протягом останнього часу «набув небезпечного масштабу». «Під час масових заворушень загинули люди, виникла реальна загроза подальшої ескалації насильства, дестабілізації суспільства та державних інститутів», — наголосив він. У зв’язку з цим, зазначив керівник парламенту, 28—29 січня відбулася позачергова сесія Верховної Ради України. «Ми виходили з того, що парламент — орган, що представляє український народ, — має негайно взяти на себе відповідальність із пошуку шляхів розв’язання кризи», — сказав він.

«Ми розпочали засідання з висловлення співчуття рідним та близьким загиблих. Скасували закони від 16 січня, які викликали значне напруження в суспільстві. У середу було прийнято закон «про амністію». Продовжується вивчення питання щодо можливості повернення до Конституції 2004 року, — зазначив В. Рибак. — Президент України прийняв відставку Прем’єр-міністра, що відкриває шлях для формування нового уряду, який знайде підтримку політичних сил у парламенті, буде позитивно сприйнятий суспільством».

На думку Голови Верховної Ради, ці кроки відкрили шлях для комплексу заходів з врегулювання політичної кризи, відновлення стабільності у нашій державі. «Президент України, всі гілки влади нашої держави налаштовані сьогодні зробити все можливе для врегулювання політичної кризи, виходу з ситуації, що склалася, ненасильницьким шляхом, шляхом переговорів», — заявив В. Рибак.

Прес-служба Верховної Ради України.