«Питання про введення в Україні надзвичайного стану та застосування насильницьких дій не ставилося на жодній нараді», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на прес-конференції у четвер.

Відповідаючи на запитання журналістів, глава парламенту наголосив, що Президент Віктор Янукович поставив завдання перед усіма органами влади не застосовувати жодних насильницьких дій для розв’язання проблем, що виникли.

«Що стосується надзвичайного стану — на жодній нараді, ні на якому рівні це питання не розглядалося, — я вірю і знаю точно, що ніякого надзвичайного стану не може бути», — підкреслив керівник парламенту і додав, що глава держави закликав робити все, «аби не пролилося більше жодної краплі крові, щоб усі проблеми були розв’язані мирним шляхом».

Заперечуючи можливість застосування силового сценарію для припинення протистояння і конфлікту в державі, керівник парламенту повідомив, що вже підписав прийнятий на позачерговій сесії закон «про амністію» учасників акцій протесту, «бо люди страждають». Водночас він підкреслив, що робив усе, аби закон був виписаний так, «щоб його підтримали усі фракції, щоб можливо було випустити людей», але, врешті, «пішла політика».

В. Рибак повідомив, що була домовленість із опозицією про звільнення від блокування усіх адміністративних будівель, «маються на увазі обласні адміністрації і органи місцевого самоврядування, бо вони повинні працювати». Також ішлося про розблокування вулиці Грушевського в Києві і заблокованих вулиць, де немає мирних протестів. «Щодо Майдану Незалежності — то його з цього переліку викреслили, бо люди мають право на мирні протести і ніхто Майдан зачіпати не буде», — зазначив він. За протестувальниками, додав В. Рибак, з огляду на сильний мороз, поки що лишатиметься приміщення Будинку профспілок і Жовтневого палацу, наметами протестувальників буде зайнятий і Хрещатик.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів щодо зустрічі Президента з представниками фракції Партії регіонів, В. Рибак зауважив, що серед інших питань розглядалася можливість розпуску парламенту та дострокових виборів. За його словами, керманич наголосив: якщо депутати не досягнуть порозуміння і не вирішуватимуться питання, «які має вирішувати влада, парламент, місцеві органи», Президент буде змушений розглянути питання про розпуск парламенту.

Голова Верховної Ради зазначив, що глава держави закликав парламентаріїв ухвалити рішення, яке дозволяє «випустити людей з-за грат та звільнити адміністративні приміщення, аби місцеві органи самоврядування могли нормально працювати». «Я зберу керівників усіх фракцій для розгляду цих питань, в іншому разі — звернуся до народу України про розпуск такого парламенту», — процитував Президента Голова Верховної Ради.

В. Рибак наголосив, що ще є багато проблем, які належить розв’язати, і зауважив: представники влади та опозиції нарешті почали дослуховуватися до думки один одного.

Крім того, керівник парламенту вважає, що нова чергова сесія Верховної Ради має розпочатися зі створення Тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки змін до Конституції. До складу цієї комісії, за його словами, мають увійти представники всіх фракцій, про що було досягнуто домовленості з їхніми лідерами у середу. Він також повідомив, що питання про створення комісії планується обговорити на засіданні Погоджувальної ради у понеділок, третього лютого цього року.

Водночас, зауважив керівник парламенту, для здійснення конституційної реформи народні депутати повинні відвідувати засідання комітетів. «У цьому й полягає робота парламентаріїв — працювати у комітетах і на сесійних засіданнях, а не бігати по майданах», — пояснив він і додав, що вкрай необхідно «знаходити порозуміння, вносити пропозиції, виходити до людей». «Кожному потрібно виконувати свої функції», — наголосив В. Рибак.

Прес-служба Верховної Ради України.

Цитата

Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «Не виключаю, що прийнятий закон не врегулює ситуацію на 100 відсотків, але треба йти назустріч один одному, вирішуючи все без насилля та кровопролиття».