Скорботні заходи по всій країні

21 листопада минула п’ята річниця з початку доленосних подій в історії нашого народу. Адже саме цього дня, після зриву підписання Угоди про асоціацію, тисячі студентів вийшли на мирні мітинги за європейське майбутнє Батьківщини. Пам’ятні заходи, присвячені Дню Гідності та Свободи, відбулися по всій країні. Зокрема, на Прикарпатті вони розпочалися панахидами у храмах, відвідуванням місць поховань Героїв Небесної Сотні, мітингами. Лягли квіти до могил загиблих за незалежність України, повідомляє наш івано-франківський власкор.

В Івано-Франківську в ході центральними вулицями міста взяли участь представники обласної та міської влади, громадськості. На вшанування пам’яті загиблих під час Революції Гідності в Меморіальному сквері поблизу могили Героя України Романа Гурика священики відслужили поминальну панахиду.
Студент факультету філософії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника був серед активних учасників тогочасних подій. Неодноразово їздив до столиці, щоб спільно з мільйонами обстоювати право кожного українця на свободу та європейські цінності. Хлопець загинув від пострілу снайпера 19 лютого 2014 року.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

Вшанували учасників Революції Гідності

У Кропивницькому на площі Героїв Майдану учасники Революції Гідності, активісти, журналісти, учні та студенти, представники громадськості та влади, рятувальники облуправління ДСНС поклали квіти до пам’ятної дошки Герою України Віктору Чміленку та до пам’ятного знака зі світлинами Героїв Небесної Сотні.
На честь Героїв прозвучав гімн та запалали лампадки. Увечері громадські активісти, учасники Революції Гідності провели на площі Героїв Майдану народне віче.

Петро МЕЛЬНИК.

Кропивницький.

Реконструювали парк

У місті-райцентрі Карлівка Полтавської області відкрито оновлений парк Героїв, які загинули за свободу та незалежність України. Урочистості присвячувалися Дню Гідності та Свободи.
Згаданий парк реконструювали на умовах співфінансування з міського та обласного бюджетів. Запропонований небайдужими містянами проект переміг в обласному конкурсі, який стимулює розвиток територіальних громад. У парковій зоні проклали зручні пішохідні доріжки, змонтували енергозберігаюче освітлення, встановили сучасні лави для відпочинку та сміттєві урни. Навесні тут проведуть озеленення території, облаштують клумби. Цю територію працівники комунальних служб упорядковуватимуть і надалі. Водночас тут проводитимуть патріотичні заходи для молоді, виховуючи нових звитяжців.
А тих Героїв Небесної Сотні і захисників України, які віддали своє життя за нашу свободу та незалежність, присутні на урочистостях керівники міста й району, представники громадськості вшанували хвилиною мовчання і поклали квіти до стели на честь полеглих земляків — Дмитра Барвіна та Миколи Демиденка.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтавська область.

Схилили голови за загиблими

У Сєверодонецьку, згадуючи події п’ятирічної давнини, луганчани вшанували пам’ять тих, хто віддав життя та врятував країну. Під час заходу «Мені болить моя країна» присутні упродовж хвилини мовчання схилили голови за загиблими, які своїм подвигом допомогли згуртувати мільйони українців довкола спільної мети — шляху до Європи. Згадали й тих українців, які вимушені залишатися на тимчасово окупованій території через російську агресію.
Заступник голови Луганської ОДА Ольга Лішик відзначила внесок представників Євромайдану в Луганську, які до останнього дня обстоювали право жити у вільній країні. Учаснику Революції Гідності Валентину Ткаличу та антитерористичної операції у Луганській області Артему Коваленку вона вручила листи-подяки ОДА.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.

Народний реквієм, лампадки, фотоспогади...

Закарпаття також вшанувало громадянський подвиг учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності. Керівники області, міста Ужгород, військовослужбовці, представники громадськості зібралися в обласному центрі біля пам’ятного знака борцям за свободу і незалежність України, щоб віддати шану тим, хто ціною власного життя виборював право України на європейський вибір і світле майбутнє.
Зворушливим і символічним стало звучання пісні «Пливе кача...», яку виконала солістка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Василина Гулянич. У супроводі своєрідного народного реквієму за загиблими на Майдані та під час бойових дій на Донбасі, повідомляють з ОДА, присутні залишили біля пам’ятного знака десятки запалених лампадок.
Тим часом в атріумі ОДА триває фотовиставка, на якій світлини закарпатських фотокорів розповідають про події ужгородського Євромайдану.

Василь НИТКА.

Ужгород.

Їхні імена знатимуть нащадки

Майже тисяча осіб взяли участь у відзначенні в Луцьку Дня Гідності та Свободи. Заходи розпочалися панахидою, яку провели священики УПЦ Київського патріархату на чолі з митрополитом Волинським і Луцьким Михаїлом.

До могили Героя Небесної Сотні Василя Мойсея та до пам’ятника «Волинські Герої Небесної Сотні» на Меморіальному комплексі «Вічна Слава» (на знімку) поклали живі квіти та запалили лампадки. Після цього присутні вирушили до Театрального майдану, де відбулося покладання квітів до фотостенда «Герої Небесної Сотні — Загинули за єдність України».

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото інтернет-видання «ВолиньPost»

Волинська область.