У суботу, 24 листопада, Україна та увесь світ вшановували пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років. Голова Верховної Ради Андрій Парубій разом з Президентом Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, главами іноземних делегацій, зокрема, президентами Словаччини Андреєм Кіскою та Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом, народними депутатами, представниками духовенства та громадськості взяли участь у скорботній Ході пам’яті, меморіальних заходах у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» та у Міжнародному форумі «Україна пам’ятає — світ визнає!», присвяченому 85-м роковинам Голодомору.

Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс, Президент Словацької Республіки Андрей Кіска, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

«Історична відповідальність за Голодомор лежить на Російській Федерації як правонаступниці СРСР, і той злочин не має терміну давності», — заявив Президент Петро Порошенко під час виступу біля Меморіалу жертв Голодомору та підкреслив, що нинішня Росія знову, як і сто років тому, розгорнула агресію проти України, щоб повернути її назад, в імперію.
Глава держави наголосив, що ретельно спланованим геноцидом українського народу хотіли назавжди вирішити українське питання, яке століттями не давало спокою Росії. «На початку тридцятих років ще була свіжою пам’ять про Українську національну революцію, століття якої ми відзначаємо цього року. Наша революція виявилася надто романтичною, надто вже сподівалася на мир і братерство, надто мало дбала про армію. Через те й була придушена навалою з півночі», — сказав П. Порошенко та підкреслив: саме через те, що, попри поразку, пробуджена революцією національна свідомість залишилася, російсько-більшовицька тиранія весь час гасила той вогонь свободи. «Потаємну думку мільйонів висловило коротке гасло Миколи Хвильового: «Геть від Москви! Дайош Європу!», — нагадав Президент та навів слова Сталіна із листування тих часів з Кагановичем: «Украину можем потерять».
«Зі страху й ненависті виріс задум злочину. Спочатку неправедним судом судили і знищили тих, хто дав можливість народу пізнати самого себе, хто об’єднував його навколо цінностей і смислів. А потім взагалі спланували вбити всіх, хто здатний до опору. Вбити лише за те, що вони українці», — зазначив глава держави та наголосив, що дослідники на основі документів і свідчень вже дуже докладно описали дії Москви, що прирекли Україну на вбивство голодом.
Президент також нагадав, що автор самого терміна «геноцид» та один з тих, хто добився прийняття Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього Рафаель Лемкін, зробив чіткий висновок: «Радянський геноцид в Україні був не просто випадком масового вбивства, але саме випадком геноциду, знищення не лише окремих людей, а й усієї нації».
На переконання Президента, лише інтеграція України до євроатлантичного простору гарантує нам і мир, і безпеку, і незалежність, і подолання бідності. «Від цієї стратегії ми не відступимо. Україна обов’язково стане повноправним членом НАТО і повноправним членом Європейського Союзу», — заявив П. Порошенко.
Звертаючись до учасників Міжнародного форуму «Україна пам’ятає — світ визнає!», глава держави наголосив, що з кожним роком розширюється коло держав, які визнають Голодомор геноцидом українського народу. «Вже близько трьох десятків держав на тому чи іншому рівні надали належну оцінку цій людській трагедії. Лише за останній час ухвалені важливі рішення Сенатом США та асамблеєю Португальської Республіки. Маємо належне вшанування пам’яті жертв Голодомору і на рівні міжнародних організацій, таких, як ООН, Європейський парламент, ЮНЕСКО, ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи», — сказав він.
Висловивши вдячність іноземним партнерам, які долучилися до відновлення історичної правди, Президент також закликав їх підтримати підготовлений Україною проект декларації ООН до 85-х роковин Голодомору.