Баскетбол. Тренерський штаб чоловічої збірної України остаточно визначився із заявкою на матчі другого раунду кваліфікації чемпіонату світу-2019 проти Словенії та Іспанії. До складу національної команди потрапили також Іссуф Санон та Богдан Близнюк.
Санон народився 1999 року в Донецьку. Його мати — українка, а батько — з Буркіна-Фасо. 2014 року, з початком російської агресії на сході України, змушений був переїхати до Дніпра. Навчався в баскетбольній школі, доріс до основи «Дніпра». Потім поїхав до Словенії.
Нинішнього літа був обраний у другому раунді драфту НБА під загальним 44-м номером командою «Вашингтон Візардс». Згодом зіграв за нову команду у літній лізі НБА, після чого, не підписавши контракту, повернувся до «Олімпії» (Словенія, Любляна), щоб набиратися досвіду.
Близнюк народився в Луцьку 1995 року. Дворічним втратив батька, через п’ять років разом із матір’ю переїхав до міста Федерал Вей (округ Кінг, штат Вашингтон, США). 2014 року вступив до Університету Східного Вашингтона, де почав виступи за однойменну команду в першому дивізіоні студентської ліги NCAA.
Влітку цього року після чотирьох сезонів у студентському баскетболі Близнюк спробував свої сили в клубі НБА «Лос-Анджелес Кліперс», у таборі якого працював у рамках літньої ліги. Професіональну кар’єру українець розпочав в Ізраїлі.
***
Склад збірної України: В’ячеслав Кравцов («Бургос», Іспанія), Володимир Герун («Бреоган», Іспанія), В’ячеслав Бобров («Гіпускоа», Іспанія), Олександр Липовий («Промітеас», Греція), Богдан Близнюк («Бней Герцлія», Ізраїль), Іссуф Санон («Олімпія», Словенія), Олександр Рябчук, Сергій Павлов (усі — «Хімік», Южне), Максим Пустозвонов, Олександр Бєліков (обидва — «Одеса»), Павло Крутоус («Київ-Баскет»), Олександр Кобець («Кепітал Сіті», США).
На жаль, не зможуть допомогти збірній цього разу наші представники в НБА Олексій Лень і Святослав Михайлюк. До речі, така сама картина і в збірній Іспанії. А ще за українську команду не зіграє центровий Артем Пустовий. Його через чвари між Євролігою і ФІБА не відпустив його клуб «Барселона».
Іван Ткаченко («Черкаські Мавпи») та В’ячеслав Петров («Київ-Баскет»), на яких розраховували, зазнали травм. Їх мають замінити оборонець «Черкаських Мавп» Ігор Бояркін і форвард «Запоріжжя» Андрій Мироненко.
Отже, 29 листопада збірна України зіграє в Запоріжжі зі Словенією, а 2 грудня на виїзді проведе матч з Іспанією.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.