Ранкове засідання 
7 грудня

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив на тому, що 7 грудня 1990 року парламент ухвалив закон про місцеве самоврядування.
«Відтоді відзначаємо цей день як свято місцевого само-врядування, — нагадав він. — Нині в країні триває фундаментальна реформа децентралізації, яка покликана зробити наші місцеві громади сильнішими, незалежними та заможними. Ця реформа змінює світогляд українців. Місцева влада в місцевих громадах отримала більше повноважень і можливостей і бере на себе більше повноважень».

 

Година запитань до уряду.

Народні депутати привітали зі святом своїх колег — депутатів місцевих рад. А. Парубій наголосив на тому, що обидва уряди — і Володимира Гройсмана, і Арсенія Яценюка — спільно з Президентом доклали максимум зусиль для проведення масштабних змін. «Хочу запевнити всіх, що ми завершимо реформу децентралізації, — резюмував він. — Робитимемо це максимально ефективно всіма зусиллями, які є у залі Верховної Ради».
Годину запитань до уряду відкрила новопризначений міністр у справах ветеранів Ірина Фріз. Вона розповіла про те, що встигла зробити за майже два тижні діяльності на новій посаді. За цей час Міністерство ветеранів зареєстрували в Мін’юсті. Нині вже розпочато процедуру опрацювання законодавчих змін і триває робота над новим законом про ветеранів та членів їх сімей. При міністерстві довелося створити консультативно-дорадчий орган, тому що громадську раду за законодавством можна утворити тільки через три з половиною місяці. Новостворену Раду ветеранів очолив достойний, за словами міністра, представник ветеранської спільноти — Володимир Лагута.
Створення нормативної бази, з якою працюватимуть наступні десятиріччя — нині це одне з нагальних завдань для Міністерства у справах ветеранів. Новий базовий закон має визначити статус учасників бойових дій для бійців добровольчих батальйонів і поставити знак рівності між державними гарантіями та потребами ветеранів, наголосила його очільниця. Усі пільги і сервіси мають виходити з нагальних потреб і відповідати вимогам часу, вважає вона. Працюють нині й над спрощенням процедури і створенням якісно нової державної системи, яка була б абсолютно доступною та зрозумілою для ветеранів. Паралельно мають намір розвивати систему громадського контролю, а окремим напрямом діяльності міністерства визначили широку взаємодію з такими організаціями. Кошти, виділені на це, розподілятимуть винятково на конкурсній основі під проекти, які конкуруватимуть за тематиками.
Водночас, у міністерстві працюватимуть над створенням стратегії та забезпеченням прав ветеранів, наданням відповідних державних послуг. Війна на сході країни триває, а це означає, що кількість ветеранів може зростати і маємо бути готовими до будь-якого варіанта розвитку подій, наголосила міністр. «Держава має гарантувати права і захист інтересів ветеранів, — зазначила вона. — Людей, які вчора, сьогодні і завтра готові захищати нашу державу». За словами чиновниці, довгостроковий горизонт планування є вкрай важливим у цій сфері. Ставлення до ветеранів у суспільстві має кардинально змінитися, вважає І. Фріз. Необхідно на ідеологічному рівні сформувати сприйняття ветеранів, як людей, які отримують шану й повагу в суспільстві. У цьому контексті важливо не допустити забуття героїв, які поклали життя за незалежність країни. Водночас, урядовці проводитимуть аналітичну роботу для визначення реальної кількості ветеранів та створення відповідних електронних сервісів для їх потреб. Одним із перших кроків на цьому напрямку стане створення єдиного реєстру ветеранів, який дасть можливість позбавитися будь-яких корупційних ризиків у цій сфері. На цій базі мають намір утворити єдину онлайн систему Е-ветеран. А проектні напрями діяльності міністерства розвиватимуть за підтримки міжнародних партнерів.
Пояснила І. Фріз і те, яким бачить структуру очолюваного нею міністерства. Орган складатиметься із центрального апарату, який поділятиметься на політичні посади. Підрозділи формуватимуть за принципом «політика-реалізація політики-секретаріат».
Функціонуватиме також Науково-дослідний інститут з питань ветеранів та громадської ради. На всі керівні посади в міністерстві організовуватимуть жорсткий відбір, наголосила його керівник. Окрім конкурсного відбору, кожному, хто претендуватиме на високу посаду, необхідно буде пройти поліграф і співбесіду. «Напрацювання, які дозволять спиратися на довіру ветеранів, є нашою головною метою», — наголосила міністр. Усього до роботи в міністерстві в справах ветеранів мають намір залучити 325 осіб. Більше третини, 125 людей, — працюватимуть у територіальних органах (по п’ять на кожну область). Решта формуватимуть центральний апарат. Такі цифри І. Фріз не вважає завищеними, бо йдеться, за її словами, в тому числі й про працівників спеціалізованих напрямів, таких як кол-центри тощо.
Окремо урядовець зупинилася на системі Е-ветеран. Це має бути сучасна, інтерактивна, комфортна та єдина система обліку й надання послуг ветеранам, пояснила вона. Кожен у єдиному реєстрі матиме власний електронний кабінет, зможе встановити мобільний додаток і користуватися всіма сервісами, які надає система. Завершуючи виступ, І. Фріз зауважила: «Ми повністю відкриті до співпраці. Очікуємо розуміння та підтримки парламенту». Вона закликала народних депутатів не використовувати ветеранів, особливо з огляду на початок передвиборної кампанії.
Більшість запитань, які лунали від народних депутатів до членів уряду, найчастіше стосувалися підвищень цін на газ і боргів, які нараховують громадянам за нібито спожите блакитне паливо.
Коментуючи це, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, зокрема, зауважив, що платити треба лише за фактично спожитий газ. Все інше — то є шахрайство з боку постачальних організацій. Заявляю це категорично». «Я вже підготував доручення і звернуся до міністра енергетики та до Національної комісії (що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг. — Авт.), яка є незалежною і має повноваження контролю та перевірки, — продовжив глава уряду. — Їх треба вжарить по перше число. Вони, монополісти, вже сіли всім на шию. Знаємо, скільки є проблем із підключенням до мереж тощо». За словами В. Гройсмана, відповідне рішення для проведення глибинної перевірки всіх облгазів приймуть найімовірніше в середу. Для цього можуть створити спільну групу, до якої ввійдуть представники НКРЕКП, Мінекономіки, Мінрегіонбуду та уряду. Прокоментував очільник Кабміну й ситуацію із преміями працівникам «Нафтогазу». «Всі контракти у високооплачуваних керівників державних компаній, які завершуються, переглядатимуться на нових умовах із нормальними, а не космічними заробітними платами. Космос для них закінчився», — заявив він.
Після завершення години запитань до уряду, на вимогу двох фракцій, з трибуни виступив очільник Радикальної партії Олег Ляшко. Він звернув увагу на непомірні для пересічних українців ціни на ліки. Мовляв, найближчі наші сусіди платять вдвічі менше за ті самі медикаменти. А також на відсутність необхідних засобів у лікувальних закладах. Народний депутат звернув увагу на низку законодавчих ініціатив, які підготували його колеги для уникнення цих неприємних явищ. «Тема правильна, — зауважив у відповідь В. Гройсман. — Згоден з тим, що всі маємо бути занепокоєні. Готові конструктивно співпрацювати в цьому плані з парламентом».
Після завершення години запитань до уряду заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд оголосила низку депутатських запитів. А коли завершилася перерва, парламентарії виступали з трибуни з різних питань.
У рамках виступів Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко поінформувала про те, що протягом двох днів у столиці тривав Другий український жіночий конгрес. До участі в ньому долучилися такі високі гості, як Президенти України Петро Порошенко та Литви Даля Грібаускайте. Захід зібрав жінок, які представляють різні напрями суспільно-політичного життя, не тільки з нашої країни, а й з усього світу. І. Геращенко навела ключові тези конгресу. Українські жінки докладають багато зусиль для збереження територіальної цілісності та суверенітету України. На цьому акцентували більшість спікерів конгресу. Водночас, роль жінок у миротворчих процесах поки що недостатньо оцінена нашим суспільством і владою, в тому числі й парламентом. Нині в українській армії на рівні з чоловіками за контрактом несуть службу 25 тисяч жінок. Із них тільки три тисячі є офіцерами. «Маємо долати стереотипи, сексизм та дискримінацію жінки за гендерною ознакою і в силових структурах, і в стінах парламенту, — наголосила І. Геращенко. — Кожен, хто дозволяє собі принизити жінку, має розуміти, що цим він перекреслює себе і свою політичну кар’єру».
Перед тим, як закрити засідання, Перший заступник глави законодавчого органу повідомила про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Децентралізатори». Його керівником обрано члена фракції «Народний фронт» Ігоря Гузя, першим заступником — позафракційну Ірину Констанкевич, а заступником — Олександра Кодолу з «Народного фронту».

Надія СМІЯН.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua