Під час проведення профорієнтаційного заходу «ПрофіСтарт: обери професію — сплануй майбутнє», до якого долучилися працівники Вараського відділу поліції, місцеві старшокласники висловили бажання провести з ними хоч б одне чергування. Ініціатором виступив Богдан Мороз — одинадцятикласник Вараської ЗОШ № 1, який до того ж є ще й членом молодіжної ради міста. Молодіжна рада делегувала Богдану розпочати першим таке чергування.

На знімку: начальник сектору реагування патрульної поліції Вараського відділу поліції старший лейтенант Олег Тарасюк з одинадцятикласником Богданом Морозом.

Фото надано автором.

За словами Богдана, такий задум у нього виник із двох причин: по-перше, йому цікаво було побачити службу в поліції з середини, а по-друге, він ще не визначився з майбутньою професією.
Юнак заступив на чергування з групою реагування патрульної поліції Вараського відділу поліції. Разом із правоохоронцями розшукав обвинуваченого, що не з’явився на розгляд справи у суді, та вручив йому повістку про виклик на наступне судове засідання. Також на прохання місцевого жителя правоохоронці разом із юним помічником допомогли доставити хворого родича до лікаря-нарколога для направлення на проходження лікування у спеціалізованому закладі.
А вже на вулиці Ринкова у Вараші поліцейські виявили порушення правил дорожнього руху — зупинку автомобіля на посадковому майданчику для маршрутних транспортних засобів. Щодо водія винесли постанову за частиною 1 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Ось у цьому випадку і стало прикро Богдану Морозу за поведінку місцевого жителя. У відповідь на зауваження поліцейських водій, аби уникнути покарання, почав хитрувати, що зупинка, мовляв, була вимушеною нібито через поломку авто, що він відразу увімкнув «аварійку», хоча і патрульні, і старшокласник бачили, що це не відповідає дійсності.
Патрулюючи місто разом із поліцейськими, Богдан зміг побачити їхню щоденну роботу — не ту, що показують у кіно, а реальну, без прикрас.
Богдан Мороз наостанок додав, що, хоч поліцейською службою і зацікавився, але одного дня недостатньо, аби вникнути у тонкощі роботи всіх підрозділів. Проте замислився над тим, щоб стати правоохоронцем.

Марія ЮСТИЦЬКА, прес-офіцер відділу комунікації поліції Рівненської області.