Поки у Києві чекають чергового траншу від Міжнародного валютного фонду, у самому фонді вже назвали дату обговорення нової програми співробітництва з Україною. У календарі засідань виконавчої ради МВФ вказується, що це відбудеться 18 грудня.
Нагадаємо, 2015-го фонд схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд доларів. Хоча з цих коштів буде освоєна далеко не вся сума, у березні 2019-го завершиться її термін дії. Цієї осені було оголошено про початок переговорів стосовно нового етапу співробітництва з фондом. 5 грудня Кабінет Міністрів України схвалив проект меморандуму про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом. Тепер 14-місячну програму stand-by має затвердити Рада МВФ. Раніше директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард підкреслила, що попри запровадження воєнного стану співпраця з Україною триватиме.
Фінансисти та експерти наполягають на тому, що співпраця з фондом найближчими роками є вкрай важливою для держави. Одна з причин — саме на наступні два роки припадають пікові виплати по зовнішньому державному боргу. За цими зобов’язаннями протягом 2019—2020 рр. Україна повинна виплатити приблизно 12 млрд доларів, заявив днями в інтерв’ю голова НБУ Яків Смолій. За його словами, 2019 рік критично важливий: вибори президентські та парламентські, плюс накладається графік істотних платежів уряду за зовнішнім боргом. «І без програми МВФ ми не маємо доступу до інших каналів фінансування: коштів Європейського Союзу, Світового банку. Тому пропозиція підписати нову програму з МВФ економічно обґрунтована», — підсумував Яків Смолій.
Минулого тижня голова Нацбанку припускав, що новий транш макрофінансової допомоги від МВФ надійде в Україну протягом 10 днів до католицького Різдва (25 грудня), тобто до 15 грудня. За його словами, Україна вже виконала всі попередні дії, залишилися тільки бюрократичні процедури. При цьому голова НБУ не уточнив розмір траншу, але зазначив, що він дасть змогу Нацбанку збільшити валютні резерви з 17,8 млрд доларів до 19,2 млрд доларів, тобто на 1,4 млрд доларів.