Уже стало доконаним фактом: працездатне населення Верховини через брак роботи вдома здебільшого знаходить джерело заробітків за кордоном. Тож приємною новиною стало відкриття швейного цеху в селі Річка.

Заслуга в цьому директора Міжгірського професійного ліцею, уродженця цього села Василя Маринця. Саме він знайшов словацьких інвесторів. Спочатку річанські жінки якісно шиють дитяче взуття (на знімку), а згодом асортимент повинен розширитися. Зараз тут працює 14 чоловік, а незабаром штат розшириться до двадцяти п’яти майстринь. Роботодавці створили належні виробничі умови і обладнали сучасні кімнати харчування, санвузол. Усім цим жінки задоволені.
А ліцей запровадив дуальну систему навчання. За словами заслуженого працівника освіти України Василя Маринця, у цеху відбуватиметься також поєднання теорії з практикою: учнів, майбутніх швачок і вишивальниць «робітнича академія» навчатиме навикам самостійно шити і відповідати за свій виріб.
До речі, тут же, в цьому осучасненому приміщенні колишнього колгоспу — ткацька майстерня ліцею, де проводиться гурткова робота з виготовлення класичної гуні і старовинних доріжок-покрівців.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.
Підготував Василь НИТКА - наш власний кореспондент у Закарпатській області

Міжгір’я.