Депутати Волинської обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів і Верховної Ради України з проханням виділити на будівництво шахти № 10 «Нововолинська» не 25 мільйонів гривень, як передбачено бюджетом на 2019 рік, а 150 мільйонів. Таке рішення обранці громади краю ухвалили на 22-й сесії, яка відбулася 20 грудня.
Депутати зазначили, що шахта № 10 — єдине підприємство гірничодобувного комплексу, яке будується в Україні. Її розвідані запаси становлять майже 40 мільйонів тонн вугілля, а запроектована потужність — 900 тисяч тонн палива на рік. Готовність першої черги шахти становить 89 відсотків, її будівництво — на завершальному етапі.
Виділених на наступний рік коштів не вистачить навіть для підтримання шахти в безпечному стані — вентиляцію, відкачування води, технічне обслуговування. За розрахунками спеціалістів, лише на це потрібно 55 мільйонів гривень. Депутати облради сподіваються, що фінансування важливого для держави об’єкта збільшать, аби підприємство нарешті запрацювало і почало видобувати таке необхідне для держави енергетичне вугілля.
Зазначимо, що шахту № 10 «Нововолинська» будують з квітня 1989 року. А запроектований термін її введення — сім років. Тож час завершити цей довгобуд і отримати довгоочікуване вугілля, яке чекають теплові електростанції західного регіону.

Волинська область.