За даними штабу ООС (на 26.12), за минулу добу російські найманці п’ять разів обстріляли позиції ЗСУ, застосовуючи заборонене Мінськими угодами озброєння, зокрема 120-мм і 82-мм міномети.

А напередодні, 24 грудня, окупанти з метою дискредитації українських військових обстріляли селище Південне, яке розташоване на лінії розмежування в Донецькій області. Там відсутні позиції наших сил. За оцінкою наглядової групи української сторони СЦКК, у результаті влучання бронебійно-запальних трасуючих пострілів калібром 12,7 мм почалася пожежа, яка повністю знищила два житлові будинки. На щастя, постраждалих серед цивільного населення немає.
Водночас російська пропаганда продовжує розганяти фейки про «провокації з використанням зброї масового ураження», що нібито готуються українською стороною. Так, спільник терористів Едуард Басурін, так званий «представник управління народної міліції ДНР» заявляє, що влада України доправила на підконтрольну територію в районі Красногорівки Донецької області поїзд із токсичною речовиною. Мовляв, там само перебувають фахівці британських і американських спецслужб, що спеціалізуються на проведенні диверсій. Про це пише російське інформагентство ТАСС.
Раніше окупанти не раз поширювали інформацію про нібито заплановані дії ЗСУ. Спочатку вони стверджували, що ЗСУ готують масштабний наступ 14 грудня. Потім — що українська армія «наступатиме» після 20 грудня. Жоден із цих прогнозів не справдився.