Учора в Києві в Міністерстві закордонних справ відбулося відкриття унікальної виставки копій старовинних карт України. В експозиції представлено копії мап, надрукованих у XV—XVIII століттях. Авторами документів є відомі історичні постаті, зокрема, Птолемей, Абрагам Ортеліус, Гійом де Боплан, Фредерік де Віт, Йоган Ґрюнінґер, Ян Блау, Ян Янсон.
«Нині Росія за імперською логікою намагається перекрутити й перебрехати нашу історію.

Я дуже раджу 10—15 хвилин просто подивитися на ці мапи й через них на те, як їхні британські, голландські та італійські виробники уявляли собі світ, у якому обов’язково була Україна», — розповів на відкритті міністр закордонних справ Павло Клімкін (на знімку). «Подивіться, як світ усі ці століття уявляв Україну й розумів, що без неї немає спільної Європи», — наголосив він.
Експозиція вчергове утверджує тисячолітню тяглість української державності.
Керівник музею української марки імені Якова Балабана, що у Вінниці, Олександр Білецький (завдяки захопленню якого й розгорнуто цю виставку) зазначив, що такі копії мап мають бути у кожній школі. «Адже кожен чув, хто такий Гійом де Боплан, але мало хто бачив його карти», — зауважив він.
Наприкінці січня експозиція вирушить в тур містами України, а потім — посольствами України за кордоном.

Україна — земля Козаків із сусідами — Волощиною, Молдавією та Малими Татарськими провінціями. Друкар: Йоганн-Баптист Гоманн, Нюрнберг, 1712 рік.

Фоторепродукція Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут