Бюджет Донецької області має чітку соціальну спрямованість і збільшений порівняно з попереднім роком на мільярд гривень. Про це йшлося на сесії обласної ради під час розгляду головного фінансового документа. Доходи бюджету становитимуть 11,6 мільярда, в тому числі 5,7 мільярда — за рахунок трансфертів.
«Формування обласного бюджету обумовлено станом справ у реальному секторі економіки та визначатиметься зростанням фонду оплати праці», — відзначив, представляючи проект документа, директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Михайло Скарга.
Головним джерелом доходів залишається податок на доходи фізичних осіб. В області розраховують, що підприємства, які зможуть заощадити завдяки обіцяному зниженню ціни на газ, підуть на підвищення зарплати персоналу. У структурі витрат обласного бюджету 96 відсотків становлять витрати соціально-культурного напряму: 58 відсотків — на охорону здоров’я, 28 — на освіту, 8 — на соціальний захист, 6 — на культуру и мистецтво. Триватиме скорочення штатів у бюджетних закладах, зокрема у зв’язку зі зменшенням кількості учнів: загалом у закладах обласного підпорядкування скорочено 272 ставки. Таке саме «урізання» очікує й на міста та райони. На запитання депутата про закриття шкіл в одному з міст області директор департаменту відповів: «Я не кажу про закриття шкіл, а про оптимізацію витрат. Потрібно розглядати з урахуванням особливості кожного міста й району».
У бюджеті не передбачено фінансування заходів у рамках цільових програм: кошти буде визначено після прийняття програми соціально-економічного розвитку області. «Нам необхідно ще багато попрацювати над тим, щоб цей бюджет перетворився на бюджет розвитку. Що вище будуть зарплати на підприємствах, то більше наповнюватиметься обласний бюджет. Незважаючи на складну обстановку, ми зможемо реалізувати всі прийняті обласні програми», — переконаний голова обласної ради Андрій Федорук.
Донецька область.