Вечірнє засідання 15 січня

Постанова про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2018 рік (№ 9410 — 237 «за») визначає 20 премій у розмірі 20 тисяч гривень кожна.

Парламентарії привітали оплесками делегацію Національної Ради Республіки Австрія на чолі з Головою Національної Ради Вольфгангом Соботкою, яка перебуває з офіційним візитом в Україні.
Народні обранці розглянули в першому читанні два альтернативні законопроекти про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку (№№ 6424-д і 6424-1) в авторстві групи народних депутатів із різних фракцій та депутата Юрія Левченка. В обох законопроектах йшлося про заборону використання квартир у багатоповерхівках як офіси чи хостели.
Співавтор першого законопроекту — голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов — наголосив, що ця проблема пов’язана і з безпекою мешканців багатоповерхових будинків. Коли згорів хостел у Запоріжжі, загинуло дуже багато людей. Коли горів хостел в Києві, на щастя, це був тільки другий поверх, і люди просто вистрибували у вікна. Однак хостели розміщують і в 30- чи навіть 40-поверхівках. У хостелах зазвичай живе значно більше людей, аніж у звичайних квартирах, а пожежні виходи та обладнання будівель згідно з будівельними нормами розраховані на значно меншу кількість осіб. Законопроект № 6424-д передбачав заборонити використання квартир як офіси чи хостели у житлових будинках з більш як 16 поверхами. Однак пропонувалося не поширювати цю заборону на 1-й та 2-й поверхи, цоколь, підвали, а також останні поверхи будівель. Окрім того, законопроект не забороняв реєстрацію юридичних осіб у квартирах з метою захисту «фопів», але без використання найманої праці.
Для опрацювання законопроекту у профільному комітеті було створену робочу групу за участю представників різних фракцій. За словами А. Герасимова, під час засідань робочої групи розглядалося й питання відповідальності за вчинення правопорушень у цій сфері. Робоча група вирішила врахувати визначення хостелу з альтернативного законопроекту № 6424-1 народного депутата Ю. Левченка.
Під час обговорення народні обранці висловлювались за жорсткіший підхід до розміщення офісів та хостелів у житлових будинках заради безпеки їхніх постійних мешканців. Олександра Кужель (фракція «Батьківщина») розповіла, що у багатоповерхівці, в якій вона живе, половину квартир здають в оренду. Однак це не контролюють ані податкова, ані поліція. Парламентарій висловила позицію, що в житлових будинках офіси можуть бути тільки на першому поверсі, якщо цю площу виведено з житлового фонду. На запитання депутата Ольги Белькової: як регулюється ситуація з розміщенням офісів чи готелів у житловому фонді у Європі, США, Канаді та інших розвинених країнах, — Артур Герасимов відповів, що це дуже жорстко регламентується, і здебільшого таке заборонено.
Автор альтернативного законопроекту — депутат-мажоритарник за 223-м виборчим округом Шевченківського району Києва, «свободівець» Юрій Левченко розповів, що отримує десятки звернень від киян щодо цієї проблеми. Люди з усього будинку звертаються до депутата, кажучи, що в них два-три поверхи «захопив» хостел, а відтак — постійне пияцтво, антисоціальна поведінка, сміття, бійки, галас. Однак, як стверджував Ю. Левченко, жодної управи немає, бо в чинному законодавстві взагалі немає визначення поняття «хостел». Поліція каже, що це — приватне житло, і нічого не може зробити. Представники ДФС теж посилаються на відсутність у законодавстві поняття «хостел», тож вони не можуть перевірити, чи сплачують податки.
Законопроекти на цю тему парламент розглядав не вперше, однак досі — безрезультатно. За результатами голосування було відхилено і нові обидва законопроекти.