Не реєструвати спостерігачів на президентські вибори з російськими паспортами. З таким закликом до Центральної виборчої комісії звернувся Комітет виборців України.
 

«Існує реальна загроза, що у складі міжнародних місій спостереження можуть брати участь особи, які своїми діями та заявами можуть спробувати дискредитувати виборчий процес в Україні. Така практика не раз застосовувалася під час попередніх кампаній спостереження, зокрема з боку так званої місії спостереження СНД», — наголосив голова КВУ Олексій Кошель під час міжнародного круглого столу з питань виборів і протидії російській дезінформації.

За його словами, такі «спостерігачі» переважно зосереджені не на моніторингу виборчого процесу, часто не мають жодного досвіду спостереження, не знають виборчого законодавства приймаючої країни і зосереджені насамперед на поширенні неправдивої, компрометуючої та провокативної інформації для міжнародних ЗМІ.

Окрім цього, на думку КВУ, не варто видавати посвідчення міжнародних спостерігачів особам, які раніше були помічені у спробах дискредитації виборів та поширенні неправдивої інформації під час волевиявлення в інших країнах. Списки «фейкових спостерігачів», як правило, оприлюднюють авторитетні міжнародні організації.

У свою чергу міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що його відомство не реєструватиме офіційних спостерігачів від РФ на українських президентських виборах, і сподівається, що таке само рішення ухвалить ЦВК.

Про це він сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Чехії Томашем Петршічеком.

«Я насправді не бачу тут ніякої колізії. Ми чітко сказали, що МЗС не реєструватиме спостерігачів від Росії на наступні вибори... ми відправили відповідне звернення в БДІПЛ (Бюро з демократії і прав людини. — Ред.) ОБСЄ», — пояснив міністр.

«Сподіваюся, що ЦВК також не реєструватиме російських офіційних спостерігачів. Бо їхня реєстрація — це абсолютно неправильно ні з політичної, ні з юридичної, ні з моральної точки зору», — додав П. Клімкін.

Тим часом КВУ озвучив ключові загрози російського втручання у наші вибори. Це, зокрема, інформаційний вплив, кіберпровокації, фінансова підтримка і технології силового характеру.

«Інформаційне втручання найбільше проявляється в питаннях поширення російського аналогового телебачення в прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Окрім того, значний відсоток українських громадян мають доступ до російського телепродукту через супутникове мовлення. Нині російська пропагандистська машина намагається максимально використовувати таку залежність та значно нарощує відсоток тематики, пов’язаної з українськими виборами, — зауважив О. Кошель.

Протидію втручанню у виборчі процеси з представниками компанії Фейсбук нещодавно обговорили також і в Міністерстві інформполітики. Українська сторона, зокрема, наголосила на важливості недопущення використання соціальних мереж для здійснення інформаційних атак і впливів. До речі, нещодавно Фейсбук уже виявив та видалив велику кількість пов’язаних фейкових профілів, груп і сторінок. Проте компанія і надалі посилюватиме заходи з безпеки під час проведення виборів в Україні.