Смачний, корисний та поживний арахіс українці бачать здебільшого у яскравих пакетиках чи баночках з іноземними написами. Тому звикли сприймати його виключно як імпортний продукт. А от на Херсонщині не тільки розробили технологію вирощування земляного горіха родом з Латинської Америки, а й вивели власний посухостійкий сорт!

Експериментувати з арахісом науковці Південної державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України, що у Голопристанському районі області, почали з середини 90-х років минулого сторіччя. І, зрештою, досягли успіху, отримавши новий сорт «Клинський» (за назвою села Великий Клин, біля якого розкинулося арахісове поле). Директор станції, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар каже, що земляний горіх у степовій Таврії прижився давно — його ще за часів Союзу вирощували у тому самому Голопристанському та Білозерському районах області. Але на богарі ця екзотична для України культура давала урожай всього у 8—10 центнерів з гектара і слугувала насамперед для того, щоб зайняти чимало робочих рук у міжсезоння. Адже арахіс у нас дозріває наприкінці листопада, коли основні роботи в полі завершуються. А збирати його в бурти та лущити горішок за горішком тоді доводилося вручну, залучаючи сотні селян.

А тепер на станції впевнені: вирощування земляного горіха в Херсонській, Одеській, Миколаївській та частково Запорізькій областях, де клімат для нього максимально сприятливий, у найближчій перспективі буде дуже вигідне. Судіть самі: вітчизняний сорт арахісу «Клинський» на крапельному зрошенні дає вже не 8—10, а всі 20 центнерів з гектара, до того ж собівартість арахісу навіть з дослідного полігона — 15—16 гривень за кілограм. А його закупівельна ціна в зернах починається вже від 30 гривень. Тому за скрупульозного дотримання агротехнологій та використання адаптованого до посушливого півдня України сортового насіння вирощування арахісу однозначно «приречене» бути прибутковим — такою окупністю не здатні сьогодні похвалитися ані пшениця, ані кукурудза, ані томати з кавунами.

До того ж ринок збуту для арахісу — практично необмежений. Адже він — не тільки ласощі, а й сировина для підприємств кондитерської та харчової промисловості, чиї власники охоче купуватимуть дешевший вітчизняний горіх, а не дорожчий імпортний, позбувшись, до того ж, вічної мороки з його розмитненням.

Арахісова плантація Південної державної сільськогосподарської дослідної станції.

 

Фото Сергія ЯНОВСЬКОГО.