Його базою має стати зоокуточок на Малому Потьомкінському острові в Гідропарку, який свого часу передали в оренду приватній фірмі. Однак модернізувати зону відпочинку орендарі не спромоглися — їхніх коштів заледве вистачало на підтримання її інфраструктури у більш-менш пристойному стані. Тепер міська рада своїм рішенням вилучила Гідропарк разом із зоокуточком та пляжем «Південний» з оренди. І передала майно загальною вартістю 385,6 тисячі гривень у відання комунального підприємства «Гарантія», яке обслуговує парки та сквери обласного центру. Але це тільки формальний початок перетворень. Начальник управління комунального господарства Херсона Олександр Калюжний запевняє: на місці «острова звірів» постане дружній до людей і тварин міні-зоопарк.

«Зоокуточок зібрав чимало тварин та птахів. Тут є і ведмеді, і вовки, і мавпи, і лебеді. Проте грошей на їх утримання ледь вистачало, а прилегла територія взагалі перетворилася на «випалену землю» із чорними плямами від багать, стихійними звалищами та порубаними для приготування шашликів кущами й деревами. Деякі любителі пікніків на природі ще й влаштовували браконьєрське полювання на диких фазанів, які вільно гуляли островом, — обурюється Олександр Калюжний. — Все це неподобство маємо припинити. На Малому Потьомкінському буде охорона, замінимо кабель електропостачання, прокладемо нормальні доріжки, вичистимо територію. Проконсультувалися з дирекцією Миколаївського зоопарку і плануємо розробити програму довгострокового розвитку Малого Потьомкінського острова.

 

Утім, головною проблемою херсонського «острова звірів» залишаються не птахи чи тварини, а саме люди. З весни до зими через зону відпочинку натоптують стежки тисячі городян, котрим з Малого Потьомкінського зручно переїжджати на численні дачі на протилежний бік Дніпра моторними човнами та баркасами. Вони витоптують тут плавневу рослинність, залишають купи сміття, а наприкінці сезону — котів та собак і ніяк завдані збитки не відшкодовують. Щоб захистити зону відпочинку від таких «десантів», охорони недостатньо — потрібно будувати десь по сусідству причал для маломірних суден, яким власникам «фазенд» було б зручно користуватися. Це немалі гроші, але в міській скарбниці їх будь-що треба відшукати. Інакше все, чого досягнуть комунальники, — це хронічне протистояння охорони зони відпочинку та дачників. І градус його може виявитися досить високим: начальник управління комунального господарства Олександр Калюжний зізнається: сам ледь не отримав сапкою по спині від пенсіонера, котрому всього лише намагався пояснити, що висаджуватися з моторного човна на гострі камені берега просто небезпечно.