Скільки і якої риби ще залишилося в Дніпрі, мешканці Херсона тепер визначають не за офіційною статистичною звітністю, а за цінами на ринках. Нещодавно тут у продажу з’явився сезонний делікатес — свіжопросолена за ще дідівськими рецептами щуча ікра, якою щодня ласували з січня по березень. Сьогодні продукт, який донедавна залишався частиною традиційного народного меню, перетворився на делікатес.

За літрову банку поживного продукту, рекомендованого дітям та хворим, комерсанти в обласному центрі просять 400—500 гривень, що практично відповідає ціні ікри червоної, яку в Україну везуть за десятки тисяч кілометрів! А це недвозначно вказує на прикрий факт: дорослої щуки в пониззі Дніпра майже не залишилося. Навіть попри те, що іхтіологи Херсонського виробничо-експериментального заводу останні два роки намагаються вирощувати молодь хижої риби штучно, регулярно випускаючи її у природне середовище.

А вся біда в тому, що більша частина молоді до свого першого в житті нересту просто не доживає — вона або потрапляє у браконьєрські сіті, або стає мішенню для любителів підводного лову. Саме щука, котра ледь досягла «трофейних» розмірів (і, відповідно, готова до розмноження), для них є ідеальною мішенню через свою схильність завмирати у засаді біля заростей комишу чи під стовбурами дерев, що впали у воду. Тож поцілити в таку мішень стало дуже вигідною справою: ринкова ціна щуки у три-чотири кілограми вагою в Херсоні також стала «хижою» і становить 60—80 гривень. Та й ікри з неї можна «начавити» на вдесятеро більшу суму. І це ще далеко не межа...

 

До того ж на делікатес для найзаможніших перетворюється не тільки ікра. Приміром, акліматизована за часів Союзу в Чорному та Азовському морях кефаль-пеленгас на півдні України завжди коштувала приблизно стільки само, скільки звичні щука чи короп. А цієї зими пеленгасів на базарах обласного центру пропонують по 50—52 гривні за кілограм — на 5—7 гривень дорожче, ніж кілограм далекосхідного лосося чи кети, не згадуючи вже ту саму щуку по 20 гривень за кілограм. Коментарі, як то кажуть, зайві: городянам навіть із середнім достатком тільки й залишається, що переходити на дрібну тюльку та хамсу, які з осені навіть трохи подешевшали — до 16 гривень за кілограм.