Вихід із ситуації, що склалася на Вінниччині у зв’язку з блокуванням будівлі облдержадміністрації та облради, шукали в понеділок представники влади та опозиції за участі народних депутатів України Володимира Яворівського (ВО «Батьківщина») та Володимира Продивуса (Партія регіонів).
— Ситуація зміниться тоді, коли провладна більшість в обласній раді, якою є фракція Партії регіонів, дослухається до вимог своїх виборців, — каже член виконкому новообраної Народної ради, депутат облради Анатолій Жучинський. — У такий непростий час треба пам’ятати одне — ми є депутати Вінницької облради, а не представники політичних сил. Нас обирали мешканці нашого краю і саме їм маємо служити вірою і правдою. Виконаємо вимоги людей — усе стане на свої місця.
На запитання: «Чи готова Вінницька Народна рада звільнити зайняте приміщення після прийняття закону про амністію учасників протестів?» Анатолій Жучинський відповів, що ультиматуми нині взагалі неприйнятні. Коли гинуть люди, треба шукати компроміс і порозуміння, не торгуючись, як на базарі.
— Вінничани розуміють, що немає необхідності блокувати органи влади, — наголошує депутат. — Вони роблять це з відчаю. Так само не потрібно створювати нові структури управління, які, втім, уже сформувала у Вінниці Народна рада. Цього не стали б робити, якби влада дослухалася до голосу людей. Все, що відбулося, — це результат бездіяльності влади. Провину намагаються перекласти на людей, або, як кажуть в народі, з хворої голови на здорову.
За словами співрозмовника, кардинально змінити ситуацію в регіоні можливо за умови переформатування обласної ради і створення в ній справді народної більшості. На його думку, це найбільш реальний шлях виходу з ситуації. Чи підуть на це регіонали, питання залишається відкритим. Дійти спільної думки учасникам перемовин поки що не вдалося. Їх продовжать після завершення позачергового засідання сесії Верховної Ради.
На відміну від облради, в приміщенні якої нині господарюють мітингувальники, Вінницька міськрада працює у звичному режимі. В понеділок, 27 січня, на позачерговій сесії депутати схвалили бюджет міста на 2014-й рік. Утім, першим питанням порядку денного було прийняття звернення з приводу політичної ситуації в країні. Перед тим, як проголосувати за документ, учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих. Незважаючи на те, що депутатський корпус об’єднує представників різних політичних сил, вони одноголосно підтримали звернення, у якому наголошується, що ті, хто допустив насильство, повинні понести жорстку відповідальність.
Вінницька область.