Депутати Донецької обласної ради стурбовані захопленням адміністративних будівель у столиці та інших областях України. Під час сесії ради, на якій обговорювалася політична ситуація в країні, депутат Ігор Чічасов запропонував створити громадсько-політичне об’єднання «Народний фронт Донбасу»: «Ми вітаємо всі мирні переговори і вважаємо, що лише через діалог можна вирішити цю масштабну політичну кризу. Зрештою, поганий мир краще доброї війни. Але чи можна вірити цій опозиції? Скільки вже було шантажу, обману. І якщо спроби мирного врегулювання раптом зірвуться, якщо опозиція надумає знову вжити силових захоплень влади, у тому числі в Донбасі, — наші дії повинні бути адекватними».

На думку депутата, «народний фронт» може об’єднати комуністів, «регіоналів», представників інших громадських організацій, «кому не байдужа доля Донбасу і хто не хоче жити в бандерівській Україні». Крім того, промовець запропонував створити громадські формування, які охоронятимуть громадський порядок разом із міліцією.

Голова обласної ради Андрій Федорук підкреслив, що сьогодні громадяни звертаються із пропозицією допомагати в охороні адміністративних будівель, у тому числі облради та облдержадміністрації. Але така діяльність повинна проводитися виключно відповідно до законодавства — згідно з ним, безпосереднє керівництво народними дружинами здійснює міліція. «Гадаю, ті групи людей, які сьогодні захопили адміністративні будівлі, обласні ради, обласні адміністрації, — вони діють незаконно. Вони порушують права мешканців цих регіонів. Сьогодні ці люди прикриваються, нібито вони діють від народу. Насправді вони діють в інтересах тієї групки, яка сьогодні перебуває в захоплених будівлях. І нічого спільного з інтересами людей, з інтересами народу у них немає», — вважає голова ради.

Разом із тим депутати не підтримали пропозицію заборонити на території області діяльність радикальних та екстремістських політичних партій. У вівторок біля будівлі облради поменшало автобусів, якими в понеділок приїхали гірники державних шахт — начебто для оборони під час імовірного штурму. Надзвичайних подій ані вдень, ані вночі не сталося, проте в облраді вважають за потрібне «мобілізувати електорат».

Про відповідальність за порушення закону нагадав, виступаючи на сесії, прокурор області Олег Сюсяйло. «Хочу закликати всіх не піддаватися на заяви і заклики провокаційного характеру, утриматися від участі в акціях, пов’язаних із масовими заворушеннями, спрямованих на грубе порушення законів України. Будь-які дії, пов’язані з порушенням закону, матимуть як наслідок жорстоку й безкомпромісну реакцію правоохоронних органів. Кожен факт порушення буде зафіксований, розслідуваний, а винні будуть покарані», — пообіцяв прокурор.

Голова обласної ради на прохання журналістів прокоментував заяву про відставку Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. «Сьогодні, вважаю, потрібно шукати кандидатуру прем’єра, який виступить із програмою врегулювання політичної ситуації в країні і розвитку економіки, із подолання кризи, яка відбувається не лише в країні, а й в усьому світі. Це повинна бути людина, яка своєю роботою об’єднуватиме всю Україну», — переконаний Андрій Федорук.

Донецька область.