Пенсіонери отримуватимуть монетизовану субсидію разом із пенсією, а люди непенсійного віку — грошовим переказом через платіжну систему «Швидка копійка». Про це йшлося під час наради віце-прем’єра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка з керівництвом облдержадміністрацій, представниками Мінсоцполітики, Міненерговугілля, НАК «Нафтогаз України», Асоціації міст України щодо роботи підприємств ЖКГ та Фонду енергоефективності в умовах за-
провадження механізму монетизації субсидій.

Г. Зубко зазначив, що у 2018 році монетизацію було запроваджено на рівні комунальних підприємств—постачальників комунальних послуг, а з березня нинішнього року стартує другий етап — надання житлових субсидій населенню у грошовій формі.

«Сьогодні 4,2 мільйона домогосподарств України мають можливість отримати субсидію, з яких 70 відсотків — пенсіонери. Ще 1,2 мільйона субсидіантів — це працездатні люди, які наразі потребують допомоги від держави», — сказав він та підкреслив, що головна мета монетизації субсидій — захистити людей та навчити їх управляти своїм енергоспоживанням. Адже якщо раніше субсидіанти фактично не цікавилися, скільки енергоресурсів ними було спожито, то нинішній підхід прибирає монополіста з ланцюжка розрахунків за комунальні послуги та дає людям можливість управляти своїм споживанням і за рахунок економії субсидій отримувати живі гроші, які, зокрема, можна використовувати на енергомодернізацію житла. Тому отримувачі субсидій матимуть повноцінну мотивацію до заощадження, участі в програмах Фонду енергоефективності та отримання «теплих кредитах».

Віце-прем’єр повідомив, що субсидія розраховуватиметься на основі соціальних норм споживання, тарифів та доходу домогосподарства. Пенсіонери отримуватимуть субсидію з 4 по 25 число щомісяця разом із пенсією (на наявні пенсійні картки або готівкою через поштові відділення), а людям непенсійного віку зекономлені кошти надходитимуть грошовим переказом через платіжну систему «Швидка копійка». Для цього їм потрібно звернутися до будь-якого відділення Ощадбанку з документом, що посвідчує особу.

«Монетизація субсидій, з одного боку, змусить комунальні підприємства краще дбати про якість наданих послуг, а з другого — допомагатиме відновити платіжну дисципліну громадян, які отримують комунальні послуги», — сказав Г. Зубко та зауважив, що насамперед це стосується 30 відсотків працездатних отримувачів субсидії, бо якщо вони впродовж двох місяців не платитимуть за послуги, то їх або позбавлять субсидії, або переведуть на безготівкову форму.

Зазначимо, що в Держбюджеті на 2019 рік для надання субсидій передбачено 55 мільярдів гривень, з яких 25 мільярдів буде виплачено людям «живими» коштами, 30 мільярдів перерахують надавачам комунальних послуг на основі взаємозаліку.