Учорашнє засідання уряду розпочалося із вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. «Сьогодні ми відзначаємо День Героїв Небесної Сотні — людей, які віддали найцінніше за те, щоб Україна відбулася, а українці отримали право на розбудову своєї держави. Важко втрачати людей. І сьогодні хотів би розділити з родинами загиблих біль втрати, який вони проносять крізь роки», — сказав прем’єр Володимир Гройсман.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів підкреслив, що Революція Гідності повернула Україну в епіцентр світової політики — не Україну як територію, а як державу з гідними людьми. І саме це викликало люту ненависть Кремля, який п’ять років тому розпочав проти нашої держави військову агресію. «Тоді, у 2014 році, час для України справді був критичний. Та завдяки рішучим діям справжніх патріотів і завдяки нашій єдності Україна вистояла і переможе», — сказав він та зауважив: попри те, що анексія Криму та окупація частини Донбасу призвела до скорочення ВВП у 2014 році на майже 7%, а у 2015-му — ще майже на 10%, нам вдалося переломити ситуацію і економіка зростає вже упродовж 12 кварталів.

Також уряд прогнозує, що у 2020 році ВВП зросте на 3,8%, а у 2021-му — на 4,1%.

Виступ міністра культури Євгена Нищука був присвячений питанням державної підтримки та розвитку історичної національної пам’яті. «20 лютого — важливий день у сучасній історії України, яку вже не зможуть переписати жодні заполітизовані історики. День, коли ми змінилися назавжди, українська нація пройшла хрещення вогнем та була окроплена кров’ю Героїв. Події сучасної української історії є усвідомленням того, якими надлюдськими зусиллями дається ця свобода і ця незалежність», — сказав він та зауважив, що ми вчимося шанувати своїх Героїв та свою історію і культуру. «Уряд усвідомлює свою велику відповідальність та зосереджує увагу на музейних інституціях, які відтворюють найболючіші та найвразливіші сторінки нашої історії — Голодомору-геноциду українського народу 1932—1933 років, Бабиного Яру — увіковічення історії багатьох трагедій в одному місці, героїчних подій Революції Гідності та самовідданого подвигу Небесної Сотні», — наголосив міністр та детально поінформував про будівництво другої черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору», проект комплексної меморіалізації Бабиного Яру та спорудження Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності. За словами Є. Нищука, на базі Музею Революції Гідності передбачається створення великого експозиційного та освітнього простору в 27 тис. кв. метрів, Дому Свободи, конференц-залів, майстерень та студій. Очікується, що вже цього року, до чергової річниці Незалежності, в центрі столиці постане Меморіал Героїв Небесної Сотні.

Уряд підтримав пропозицію С. Кубіва, щоб під час візитів до України офіційних делегацій іноземних держав їм обов’язково пропонувалося відвідати Хрест пам’яті Героїв Небесної Сотні, Меморіал жертв Голодомору, Меморіал пам’яті учасників АТО та Меморіал у Бабиному Яру.

Водночас в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун висловила думку, що, згадуючи загиблих Героїв Небесної Сотні, ми маємо не забувати, що досі так і не завершене розслідування цього злочину. «Думаю, що ми повинні підтримати Генпрокурора, який просить продовжити термін цього розслідування, щоб суспільство дізналося, хто причетний до цього злочину», — сказала вона.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову щодо поширення на постраждалих учасників Революції Гідності положень про надання послуг із соціальної та соціально-психологічної реабілітації, професійної адаптації і санаторно-курортного лікування. Крім того, це рішення передбачає забезпечення житлом членів сімей загиблих учасників Революції Гідності та тих, що стали інвалідами І і ІІ групи. «Вже цього року виділяється 25 мільйонів гривень, що дозволить надати членам сімей загиблих і постраждалих понад 20 квартир», — повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева та додав, що ця робота триватиме й надалі.