І — вже вкотре — про перерахунок пенсій. І хоч, на перший погляд, нібито все вже сказано, кожен експерт намагається додати своє вагоме слово, коментуючи таку довгоочікувану, розпіарену — чи то під вибори підігнану, чи само так сталося — подію. Утім, добре знаємо — ми не в казці. І тут само собою ніщо не трапляється.

За статистикою, пенсіонерів, що за часів СРСР отримували маленькі зарплати, залишилося приблизно 2%.

— Це підвищення нікого не розорить, — зазначає економіст Олександр Охріменко. — Мільярд туди, мільярд сюди, це вже нікого не врятує. Зараз хочуть тим, у кого пенсія виявилася на рівні мінімальної — підтягти, плюс намагатимуться вивести на середню. Тим же, у кого якимось дивом пенсія велика, нічого не змінюватимуть. Курйоз полягає в тому, що деякі пенсіонери отримують пенсію меншу за прожитковий мінімум, тому цей крок слід було зробити давно, — підсумував експерт.

Міністр соціальної політики Андрій Рева, нагадаємо, крім анонсованого перерахунку пенсій в Україні, пообіцяв провести індексацію виплат тим категоріям осіб, які стали пенсіонерами, маючи низькі зарплати за радянських часів, і відповідно отримують мінімальні суми.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України констатує, що згідно з онлайн-моніторингом цін на соціально значущі товари, який здійснює відомство, від початку року курятина і свинина подешевшали, а яловичина, виявляється, стала дорожчою.

Справді, з 1 січня до 22 лютого свинина подешевшала на 5 грн — до 98,95 грн за кілограм. Курятина — на цілих 13, і минулого тижня, кажуть, коштувала трохи менше 99 грн за кілограм. Натомість сало подорожчало більш як на гривню за кілограм — до 132,23 грн. А от яловичина за майже два місяці набрала 8,6 грн, і на кінець минулого тижня — за статистикою — ціна цього виду м’яса становила 136,2 грн за кілограм.

Свинина дешевшала, навіть не зважаючи на зростання закупівельних цін на свиней забійних кондицій, що спостерігалося впродовж двох минулих тижнів. От і минулого тижня вартість живця була стабільною. Не дивлячись на тимчасове затишшя на ринку, виробники, продавці і експерти очікують на суттєве пожвавлення ближче до тривалих святкових вихідних на початку березня. Попит, кажуть, на свинину зросте, що спровокує подорожчання м’яса.

Якщо хтось тимчасове подешевшання курятини та свинини голосно називає «інфляційним барометром», ми пояснюємо традиційним новорічним перенасиченням та післяноворічним спадом попиту через полегшення гаманців унаслідок підвищення ряду тарифів на комунальні послуги.

До слова, за даними Державної служби статистики України, загальна заборгованість українців за житлово-комунальні послуги вже перевищила 55,6 млрд грн. Протягом лише минулого року вона зросла на 70%. І хоч уряд продовжує вихвалятися як величезним досягненням монетизацією субсидій, є співвітчизники, яким дедалі важче оплачувати рахунки за комуналку, адже вони не отримують жодної допомоги, конче її потребуючи. Як бути родинам, які через хитросплетіння та казуїстику нашого законодавства залишаються обійденими і змушені сподіватися лише на себе та на власні сили, — риторичне запитання.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

* *

P.S.

Виплати підвищать усім, але не одразу

Розмір пенсійних виплат для українців зросте з 1 березня 2019 року. Індексація торкнеться кожного. Про це днями повідомив ЗМІ міністр соціальної політики Андрій Рева.

За його словами, індексація виплат відбудеться автоматично з урахуванням інфляції та зростання зарплат за попередній рік. Нині ці показники однаково визначені в межах 50%.

«Умовно кажучи, якщо інфляція була 9,8% за минулий рік, значить, 4,9%. Якщо на 25% було зростання середньої зарплати, половина — це 12,5%, тобто 17,4% зростання», — пояснив міністр.

Для кожного пенсіонера розмір підвищення визначатиметься індивідуально, відповідно до тривалості трудового стажу та коефіцієнту власної заробітної плати. У середньому варто очікувати надбавки в розмірі 17%. За словами Реви, на зростання виплат в Україні можуть розраховувати всі категорії, проте перша хвиля підвищень стосуватиметься лише тих, хто вийшов на пенсію до 2017 року.

Таке рішення міністр пояснив тим, що базовий розмір середньої зарплати пенсіонерів 2017—2018 років вищий, аніж той, із якого нині здійснюють перерахунок. До того ж їхній базовий показник є більш сучасним. Водночас Рева зазначив, що після зрівноважування заробітних плат на індексацію можуть розраховувати й ті, хто виходить на пенсію цьогоріч.

За словами міністра, у 2019 році пенсіонерам слід чекати ще двох підвищень: 1 липня розмір мінімальної виплати зросте на 67 гривень і становитиме 1564 гривні, а 1 грудня до цієї суми додадуть ще 74 гривні.

Нагадуємо, що з 1 січня цього року частина українців уже отримала надбавку до пенсій. Це колишні військові та трудові пенсіонери віком 65 років і старше.

Юлія АНДРЯНИК.