Протягом тижня 26 лютого — 1 березня народні депутати працювали на пленарних засіданнях Верховної Ради України, у комітетах та брали участь в інших заходах.

Так, 26 лютого, під час ранкового пленарного засідання парламентарії ухвалили Закон «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних навчаннях». 27 лютого, під час засідань народні депутати розглянули низку законопроектів, однак під час голосування через недостатню кількість голосів їх відхилили. 28 лютого Верховна Рада України під час пленарного засідання заслухала звіт про роботу Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів, який представив Борислав Береза, а також співдоповідь Генерального прокурора Юрія Луценка. Народні депутати ухвалили постанову «Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів», продовживши її роботу на три місяці.

Також прийнято постанову «Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в Державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб».

Парламент 28 лютого ухвалив низку законів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку». Верховною Радою прийнято за основу проекти законів: «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо визначення територіальної підсудності судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та підслідності кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території», «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів», а також «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази».

У четвер парламент ратифікував «Угоду між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і Протоколу до неї». Наприкінці вечірнього засідання народні депутати розпочали розгляд проекту закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який продовжиться у вівторок, 12 березня. 1 березня у Верховній Раді України провели годину запитань до уряду та ранкове пленарне засідання.

Відбулися заходи за участю керівництва Верховної Ради України

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ Георгієм Церетелі обговорили питання забезпечення прозорості і чесності виборів в Україні. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина

Геращенко взяла участь у зустрічі Президента Петра Порошенка зі Спеціальним представником США по Україні Куртом Волкером.

Міжпарламентські зв’язки

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з Головою Комісії у закордонних справах Сейму Латвійської Республіки Ріхардом Колом.

У комітетах тривала законодавча робота

Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації під час робочої наради заслухала інформацію Фонду державного майна щодо переліку об’єктів, які підлягають приватизації у 2019 році. У Комітеті у закордонних справах відбулася зустріч із заступником директора з питань європейської енергетичної дипломатії Бюро енергетичних ресурсів Державного департаменту США Ніколь Гібсон. Комітет з питань європейської інтеграції підтримав ратифікацію протоколу про зміни до меморандуму про взаєморозуміння між урядами України і Великої Британії щодо інформації з обмеженим доступом у сфері оборони. Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради розглянув питання аналізу практики застосування окремих положень Регламенту. Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів засідання тристороннього круглого столу на тему: «Загальнообов’язкове пенсійне страхування другого рівня». Голова Комітету з прав людини Григорій

Немиря провів зустріч з Послом Литви М. Януконісом.

Комітет з питань науки і освіти рекомендував Верховній Раді прийняти за основу узгоджений законопроект про фахову передвищу освіту. Комітет з питань промислової політики та підприємництва рекомендував прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів щодо демонополізації та розвитку космічної діяльності. Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендував Верховній Раді прийняти за основу зміни до Митного кодексу щодо підтримки спорту в Україні. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув стан виконання вимог законодавства в процесі роздержавлення друкованих ЗМІ за результатами трьох років реформування.

Комітет з питань економічної політики рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні зміни до Закону «Про угоди про розподіл продукції» щодо вдосконалення адміністрування укладення таких угод. Голова Комітету з прав людини Г. Немиря взяв участь у конференції Конгресу Ради Європи щодо виборчих прав вимушених переселенців. Комітет з питань бюджету розглянув законопроекти щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини.

Комітет з питань охорони здоров’я рекомендував Верховній Раді прийняти за основу і в цілому узгоджений законопроект про внесення змін до Закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Питання соціального захисту та пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам та особам, які проживають на тимчасово окупованій території, розглянуто під час робочої наради за участю членів Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Роль парламентів у досягненні цілей сталого розвитку та механізми, які може використати Верховна Рада України для досягнення цілей сталого розвитку, обговорено під час круглого столу. Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Чеської Республіки в Україні Радеком Матулою. Представники Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування взяли участь у консультаційній зустрічі щодо принципів та механізмів підзвітності сільських, селищних, міських голів та місцевих рад. Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів робочу нараду щодо функціонування Фонду соціального страхування та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.