В Україні можуть виникнути проблеми з координацією експорту продовольства, зокрема зернових. Принаймні так вважає директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук, повідомляє прес-служба міністерства. Також не виключено перебої з постачанням борошна з Аграрного фонду на хлібопекарські підприємства.
«Що стосується департаменту економічного розвитку аграрного ринку, то крім довгострокових і стратегічних програм, є поточні питання, за які ми відповідаємо, — це цінова ситуація. Це перше, що викликає тривогу, — підкреслив Віталій Саблук. — Так, не всі підприємства хлібопекарської галузі за рахунок власних коштів забезпечили запаси борошна. Через Аграрний фонд ми підстраховували їх, щоб утримати цінову ситуацію на хліб». Крім того, як зазначив чиновник, через відсутність координації з боку Мінагрополітики, може порушитися баланс і виникнути небезпека на внутрішньому продовольчому ринку.
Втім, незважаючи на напружену геополітичну ситуацію в Україні, експорт зерна протікає у звичному режимі. Як і раніше, основною торговельною культурою залишається фуражна кукурудза, при цьому, за даними ІК «Інфоіндустрія», попит на неї досить високий. По-перше, зростанню внутрішніх цін сприяло зниження запасів зерна на лінійних елеваторах у південному регіоні й у портах через рекордні темпи відвантаження в останні місяці. Крім того, підвищилися й світові ціни, що дало змогу трейдерам платити за зерно більше.
Ще одним чинником підтримки є укріплення долара на валютному ринку України. Адже якщо раніше ціна в портах за кукурудзу на рівні 1500 гривень за тонну дорівнювала 185 дол./т (за курсом 8,1 грн./дол.), то нині близько 181 дол./т (за курсом 8,3 грн./дол.). Зміцнення ринку кукурудзи «на руку» аграріям, адже ця культура в нинішньому сезоні виявилася якщо не збитковою, то низькорентабельною.
Фуражну кукурудзу з елеватора, зазначає «Інфоіндустрія», можна продати, залежно від регіону, по 1100—1350 гривень за тонну. З доставкою в порти Чорного й Азовського морів — 1470—1550 гривень за тонну. Вітчизняні торговельні компанії озвучували свої експортні ціни на кукурудзу в межах 208—215 доларів за тонну, тоді як попит перебував на рівні 205—208 доларів.
Минулого тижня, повідомляє «АПК-Інформ», експорт зернових з українських морських портів досяг 674,1 тисячі тонн, з яких кукурудза становить 643,3 тисячі тонн, ячмінь — 16,8 тисячі, пшениця — 4,7 тисячі тонн.
Фото Юрія ВЕНГЕРЕША (з архіву «Голосу України»).