Про це заявив заступник генерального директора з фізичного захисту та режиму Володимир Конюк. Охорону атомної електростанції забезпечують внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ, повідомляє управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС. Ця заява, мовляв, стала реакцією на повідомлення в Інтернеті про те, що невідомі особи чинять тиск на співробітників станції з метою захоплення об’єкта.

Енергетики нагадують: згідно зі ст. 47 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», проводити збори, мітинги, демонстрації та інші громадські заходи на території ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, та в санітарно-захисній зоні заборонено. 

Також накладено табу на організацію і проведення мітингів, демонстрацій, пікетування, блокування транспортних комунікацій та інших громадських заходів за межами території ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, та їх санітарно-захисних зон, якщо внаслідок проведення таких заходів може виникнути порушення дієздатності систем ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, або буде утруднено допуск персоналу, підвезення людей, вантажів, пожежної та іншої спеціальної техніки. Осіб, винних у порушенні положень цієї статті, буде притягнено до відповідальності згідно з законодавством України, зазначають у прес-службі АЕС.

Тим часом

Офіційний сайт Служби безпеки України повідомляє: «Почастішали анонімні погрози підриву гідроелектростанцій, а також об’єктів атомної енергетики, пошкодження яких може мати особливо тяжкі наслідки для населення України та сусідніх держав». У відомстві також нагадують: можливі захоплення, руйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, згідно зі ст. 113 (диверсія) та ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України, караються позбавленням волі на строк до 15 років.