Переговори між владою та опозицією щодо подолання політичної кризи відновилися після того, як Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) заявила про свою готовність стати гарантом виконання можливих домовленостей. Таку пропозицію під час зустрічі з Президентом від імені ВРЦіРО висловив керуючий справами Української православної церкви   митрополит Антоній. «Можливо, саме лідери церков та релігійних організацій могли б виступити гарантами виконання тих домовленостей, яких буде досягнуто між владою та опозицією. Ми готові взяти участь у зустрічі Президента з лідерами опозиції, докласти максимум зусиль для досягнення компромісу заради миру в Україні», — сказав він.

Про це саме сказав і глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук), котрий наголосив: «Час, коли ми тільки говорили, минув. Сьогодні люди не вірять у слова, люди очікують конкретних дій. Всеукраїнська рада церков готова бути посередником, сьогодні хоче діяти як посередник, промовляти до сердець, бути каталізаторами діалогу, адже це є єдина альтернатива».

Після цього представники церков одностайно ухвалили резолюцію, у якій закликали лідерів опозиції терміново відновити переговори, зазначивши при цьому, що «самі виблагають у Майдану мандат на переговори». І Майдан із закликом духовних лідерів погодився.

Згодом Патріарх УПЦ КП Філарет в інтерв’ю «5 каналу», зазначивши, що «голос народу — це голос Божий», наголосив, що коли «народ духом не переможений, то зброєю його ніколи не переможеш». Він також назвав козака, з якого знущались беркутівці, сьогоднішнім символом України. «Я вірю в перемогу народу. Я побачив фотографію козака, якого роздягли на морозі й знущалися над ним і фотографували. Це є символ України. Він роздягнений, голий на морозі і високо підняв голову. Не схилив, оце є український народ і всі супротивники нехай бачать і пам’ятають — народ незламний», — наголосив Патріарх.

Першими після завершення суботніх переговорів про їхні результати повідомили представники влади. Зокрема, перший заступник голови адміністрації Президента Андрій Портнов повідомив, що глава держави щодо звільнення затриманих осіб доручив Генпрокурору вийти з пропозицією про зміну запобіжного заходу, однак у відповідь лідери опозиції мають забезпечити негайний та повний відхід людей з вулиці Грушевського. А в обмін на ухвалення закону про амністію для всіх учасників протестів за весь їхній період Президент запропонував опозиції поступово звільнити усі захоплені приміщення та, в тому числі, Майдан Незалежності. А. Портнов також повідомив, що Президент готовий створити робочу групу з розгляду пропозиції про повернення до Конституції зі змінами від 2004 року, розглянути питання про переформатування на пропорційній основі складу Центральної виборчої комісії та обговорити внесення змін до законів, ухвалених 16 січня. «Ми виходимо з того, що готові внести зміни до цих законів і будемо працювати спільно з нашими політичними опонентами над досягненням компромісу по цих законах і внесенням змін до тих законів, щодо яких ми знайдемо політичний консенсус», — сказав він.

Крім того, міністр юстиції Олена Лукаш повідомила, що Президент запропонував Арсенію Яценюку посаду Прем’єр-міністра, а Віталію Кличку — посаду віце-прем’єра з гуманітарних питань. «У разі їхньої згоди буде прийнято рішення про відставку уряду», — сказала вона.

З цими результатами переговорів лідери опозиції близько опівночі повернулися на Майдан. «Я хочу довести до вас ключові питання, про які ми говорили. На багато наших вимог Янукович погодився. Він вже готовий на звільнення всіх затриманих та амністію, роботу над поверненням до Конституції 2004 року і відставку уряду, але на певних умовах. На нашу вимогу скасувати «диктаторські закони», Янукович відповів лише пропозицією внести зміни до них», — повідомив Віталій Кличко та заявив: «Наша чітка позиція — скасувати ці закони і крапка». Ще одна вимога — це проведення президентських виборів вже цього року. «Ми не відступимо! Ми триматимемо наші позиції на Майдані та в регіонах. Екстремістів тут немає! Ми мирні люди, які захищають свої права і вимоги. Ми тримаємось і не піддаємось на жодні провокації. І ми маємо твердий намір не відступати!» — наголосив В. Кличко.

Арсеній Яценюк, коментуючи пропозицію очолити уряд, зазначив, що «м’яко кажучи, не в захваті від цієї пропозиції», оскільки чудово усвідомлює, що нині країна на межі банкрутства. Водночас він висловив думку, що коли опозиція одразу скаже, що відмовляється, то почує у відповідь: «Ми їм пропонували отримати владу і вести країну до Європи, але вони відмовились». З другого боку, вважає він, прийняття цієї пропозиції не зрозуміють люди та звинуватять опозицію в зраді. «Ми готові брати на себе відповідальність за долю країни, але на тих умовах, які виставляємо ми», — наголосив лідер «Батьківщини». Розшифровуючи цю тезу, А. Яценюк зазначив, що будь-яка відповідь лежить у наступній площині: «У нас є наші умови, а не ваші. Для країни необхідне підписання Угоди з Європейським Союзом. Тому перша ключова вимога — підписання Угоди з ЄС. Друге -звільнення всіх політв’язнів, до яких зараз прираховуються тисячі людей, які незаконно утримуються владою. І основним політв’язнем в країні є Юлія Тимошенко». Таким чином, опозиція не відкинула пропозицій влади, але й наразі не прийняла їх.

Дослівно

Із резолюції ВРЦіРО: «Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій закликає Президента України та опозицію невідкладно сьогодні сісти за стіл переговорів для знаходження виходу із надскладної ситуації, що склалася у державі, негайного припинення кровопролиття та братовбивчого протистояння, відновлення Верховною Радою конституційного ладу, повернення повноти прав і свобод громадян, збереження територіальної цілісності країни».