Фракція КПУ готова розглядати зміни до документів, прийнятих 16 січня, за винятком законів про кримінальну відповідальність за руйнування пам’ятників та про відповідальність за пропаганду нацизму та фашизму. Про це під час прес-конференції заявив лідер комуністів Петро Симоненко (на знімку).

 

«Якщо це буде складовою для того, щоб зняти агресію і напруження в суспільстві по всій Україні, ми підемо на це», — зазначив він. Тему ухвалення законів 16 січня, підкреслив парламентарій, використовують для радикалізації суспільства. Так, за його словами, більшість критиків взагалі їх не читали і навіть не знають, що частина цих законів була скопійована з європейських.

Переговори представників влади та опозиції з урегулювання соціально-політичного конфлікту, вважає він, не стосуються майбутнього країни і життя простих людей. «Звільнення затриманих, повернення до Конституції 2004 року, закони, ухвалені 16 січня, зміна складу ЦВК тощо. Де в цих переговорах майбутнє України?» — обурився лідер комуністів.

За його словами, оприлюднені результати переговорів влади та опозиції стосуються інтересів окремих людей, а не держави. Як пояснив народний обранець, з самого початку протистояння в центрі столиці саме представники Майдану мали сформувати перелік вимог протестувальників та їхніх цілей, що стало б програмою дій політиків. Однак цього так і не сталося.

П. Симоненко підкреслив, що Майдан повинен бути українським, тобто поза зоною впливу зовнішніх чинників. «Переговори поки йдуть навколо того, що для себе виторгує опозиція, а для тих людей, хто стоїть на Майдані, там нічого не вирішується», — сказав він.

Окрім того, парламентарій заявив: кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду Прем’єр-міністра можна буде підтримати тільки в тому разі, якщо буде оголошено повний склад нового уряду і сформульована чітка програма його дій.

«Для того, щоб я підтримав свого політичного противника, маю побачити, що буде для народу України. Не особисто для А. Яценюка, а для тих, хто стоїть на Майдані», — підкреслив лідер КПУ.

Як зазначив П. Симоненко, до тих пір, поки не буде сформульована програма дій нового уряду на 2014 рік, фракція КПУ наполягатиме на публічності процесу формування уряду та його цілей.

За його словами, у разі подальшої ескалації напруження в суспільстві впровадження надзвичайного стану в країні стане об’єктивною необхідністю. Відповідно до закону, таку пропозицію може зробити глава держави, винісши її на розгляд Верховної Ради. У такому випадку фракція КПУ визначатиме свою позицію, виходячи з того, на чию користь буде це рішення: для захисту безпеки простих громадян чи захисту найбагатших людей країни.

До того ж П. Симоненко підкреслив, що в умовах надзвичайного стану неможливе проведення референдуму або внесення змін до Конституції, проведення виборів. «Ми будемо дуже ретельно і серйозно розглядати аргументи, якими керуватиметься ініціатор запровадження надзвичайного стану», -запевнив парламентарій.