* Безготівковий курс гривні впав до 8,5  грн./$ — про нервову систему валютного ринку.

* Міжнародні інвестори вказують урядам на потребу протистояти прірві між багатими і бідними — про не виняток.

* «Газпром» розраховує, що Україна закуповуватиме до 40 мільярдів кубометрів газу — про обіцянки-цяцянки.

На ранок середи все важливе стало другорядним на тлі перших смертельних жертв в урядовому кварталі внаслідок ескалації протистояння між мітингувальниками і силовиками. Це був момент, коли жодні аргументи, окрім силових, уже не діяли. Смертельна куля, безвідносно до її походження і начиння, як і того, хто її випустив і в чий бік вона полетіла, неспростовно довела, що влада втратила контроль за безпекою для своїх громадян. За першою кулею полетіли інші — країна відкрила рахунок людським жертвам, і все інше, що заслуговувало на увагу, відсунулося за чадний дим на задній план.

Лихоманило киян і валютний ринок. Нацбанк утримується від інтервенцій. Ощадний банк, хоч і продав у вівторок безготівкові долари, але не дешевше ніж за 8,40/$. Міжбанківський ринок у середу закрився на рівні 8,43—8,46 грн./$. А вже в п’ятницю курс долара США на міжбанківському ринку перевищив 8,5 (!)

Про рівень попиту на безготівковий долар США на день недоброго ранку свідчить різке зростання обсягів угод, який становив 2,25 мільярда доларів США — найвищий показник за останні 14 місяців. Наступної торговельної сесії «зелений», схоже, надовго завис на позначці 8,43.

Нинішні симптоми валютного ринку, зазначають експерти, це почасти — наслідок відкладеного попиту в період новорічних свят і надлишкових залишків гривні на банківських рахунках. Про відкладений попит говорив і заступник глави Нацбанку Олексій Ткаченко. Але йшлося про значно менший девальваційний потенціал, ніж той, який показували котирування тижня.

На мою думку, якоюсь мірою, ринок відчуває дефіцит валюти через загальний курс на дедоларизацію, якоюсь — через сезонне скорочення валютної виручки, ще якоюсь — через спекулятивні міркування. Але цілком очевидно, що ринок безготівкової валюти, як свого роду нервова система, чутливо реагував на події в урядовому кварталі. Причому, схоже, гостріше за ринок готівкової валюти, попит на яку вправно регулювався і Нацбанком, і комерційними банками. Поза сумнівом, девальвація гривні зупиниться, якщо учасники ринку побачать бодай натяк на мирне врегулювання конфлікту між антиурядовими силами та владою. Але якщо конфлікт затягнеться, то вартість долара США цілком може підстрибнути до 8,6 гривні вже в першій половині року.

Нацбанк слушно запевнив, що реальних передумов для девальвації гривні немає. Надходження трьох мільярдів доларів США від уряду РФ відклало, як-то кажуть, невідкладне: пекучі проблеми з резервами, поточним рахунком платіжного балансу тощо. Поза тим ризики постають як не з одного, то з другого боку. Адже, якщо фінансова підтримка від східного сусіда зупиниться, то гривня одразу відчуватиме посилений тиск. Про це попередила міжнародна рейтингова агенція «Fіch», яка також вважає, що ескалація конфлікту в урядовому кварталі загрожує курсу національної валюти.

Відколи протистояння на Грушевського почало втрачати мирний характер, різко зросли ризики дефолту за довгостроковими борговими паперами українського уряду. Через політичні ризики інвестори вже не бачать сенсу купувати наші євробонди, а Мінфін замість того, щоб розміщувати їх, коли це слушно, вимушений чекати моменту, коли іншого вже не залишається.

Давос також залишився на другому плані кривавої колотнечі на Грушевського. Не тому, що наш прем’єр виявився там чужорідним тілом. А тому що він може й не дізнатися про висновки агенції Bloomberg Global Pool. Її експерти з’ясували, що 65 відсотків міжнародних інвесторів рекомендують урядам розробити заходи з подолання прірви між багатими та бідними. Бо, на їхню думку, вона гальмує розвиток економік. А хіба наша економіка — виняток? Чи може, одержавши рятівну підтримку від росіян, ми вже не потребуємо грошей?

Дорогий нашому бюджету російський «Газпром» також був на задньому плані. Але про себе він нагадав через заступника начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності цієї компанії Віктора Валова, якого цитувало й «Інформаційне телеграфне агентство Росії». Так от, враховуючи домовленості про зниження ціни на газ (до 268,5 долара США за 1 тисячу кубометрів), «Газпром» очікує, що відбір газу цього року сягне 35—40 мільярдів кубометрів. (Якщо морози допікатимуть, допускає міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, то 35 мільярдів кубометрів, може, й не стануть зайві).

І ще пан Валов нагадав, що борг України за поставлений торік газ становить 2,7 мільярда доларів США, а його погашення, яке намічалося на кінець цього місяця, може бути й відтерміноване. Мовляв, погашати вже почали, а де була одна відстрочка, там може бути й друга....

Але навряд чи від того нашому бюджету стане легше. У традиційному бюджетному розписі на перший квартал Мінфін розраховує підняти на відсоток податкові надходження (проти аналогічного періоду минулого року), дякуючи відшкодуванню по мінімуму ПДВ і грошам від Нацбанку. Про зростання надходжень від податків з прибутку і навіть акцизів із виробленої на внутрішньому ринку продукції поки що не йдеться.