Наймасовіші з часу виникнення Євромайдану зібрання в Полтаві почалися минулої п’ятниці ввечері. Саме тоді близько двох тисяч натхненних «взяттям» облдержадміністрацій в інших регіонах мітингувальників зібралися на площі перед адмінбудівлею обласної влади. Вони зажадали складення повноважень від голови ОДА Олександра Удовіченка. Однак останній лише закликав присутніх до мирного розв’язання конфлікту.

Очікуваного багатьма штурму адмінбудівлі не сталося.
У суботу на згадану площу вийшли ще більше полтавців. Тим часом народні депутати України від опозиційних партій Юрій Бублик, Валерій Головко, Сергій Каплін і Олег Сиротюк та провідники полтавського Євромайдану вели переговори з керівниками ОДА і обласної ради Олександром Удовіченком та Іваном Момотом. Очільники області дали згоду на те, щоб у з’єднаній з основним приміщенням адмінбудівлі «бічною» двоповерховою спорудою залі засідань облради мітингувальники провели установче засідання Народної ради Полтавщини. Тож люди зайшли туди без будь-яких перепон, лише випадково у тисняві там видавили скло однієї з дверних секцій.
У сесійній залі учасники віча проголосували за створення Народної ради із числа місцевих депутатів від опозиційних партій, а також загонів самооборони. Так само одностайно присутні підтримали пропозицію заборонити діяльність на території області Партії регіонів і КПУ. Водночас було вирішено не залишати сесійної зали та хол довкола неї, а перетворити їх на своєрідний «штаб» Народної ради.
Народні депутати заявили, що тут вони цілодобово ведуть прийом своїх виборців. Тож таке використання майна комунальної власності вважають легітимним. Щоправда, керівники області та правоохоронних структур дотримуються іншої думки. Зокрема, голова ОДА Олександр Удовіченко вважає, що учасники переговорів не виконали обіцянки залишити сесійну залу після проведення там установчих зборів Народної ради, тож мирне зібрання «переросло в захоплення приміщення зали обласної ради». Прокурор області Андрій Миронов повідомив про відкриття кримінального провадження «за фактом захоплення будівлі Полтавської обласної ради» та про те, що під час слідчих дій уже встановлено його організаторів.
 
Полтава.
Фото автора.
Проголошення створення обласної Народної ради.