Збори вінницької Народної ради відбулися в неділю, 26 січня, в обласному центрі. На них зібралися 130 депутатів усіх рівнів рад: 26 — обласної, 61 — районних, 58 — міських, селищних та сільських рад. На зібранні були присутні народні депутати України Володимир Яворівський та Геннадій Ткачук.

Депутати затвердили склад сформованого напередодні виконавчого комітету в кількості 16 осіб, який очолив народний депутат України Андрій Шевченко, створили низку профільних комітетів Народної ради. Прийнято рішення про формування аналогічних структур у районах області. Народна рада заявила, що чекає діалогу з Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом, щоб почути його позицію щодо ситуації в країні та в місті. Учасники зборів одноголосно підтримали пропозицію про заборону діяльності на території краю Партії регіонів та Компартії України. 

Зібрання відбувалося у приміщенні облради та облдержадміністрації, яке напередодні штурмом узяли мітингувальники. 25 січня о десятій ранку розпочала роботу сесія Вінницької облради, на якій був присутній народний депутат України Андрій Шевченко. Депутати встигли тільки затвердити порядок денний. 

Декілька тисяч людей, які зібралися біля приміщення, почали штурм будівлі з використанням вогнегасників і балончиків із слізогінним газом. Коли в залі засідань на другому поверсі почулися вибухи гранат, у роботі сесії оголосили перерву. Люди в масках захопили трибуну і вимагали від депутатів визначитися, з ким вони: з народом, чи режимом. Депутати з провладних фракцій залишили залу засідань.

Того ж дня, 26 січня, відбулося засідання Штабу оперативного реагування, яке провів голова облдержадміністрації Іван Мовчан. Він назвав дії мітингувальників протизаконними, тому вони потребують належної правової оцінки.

У Вінниці двовладдя: Народна рада створила нові структури, провладний штаб шукає можливості відновлення життєдіяльності регіону.

— Ми запропонували ефективний, на мою думку, метод розв’язання проблеми: об’єднати обидві ради — новостворену Народну раду і обласну раду, — повідомила кореспонденту «Голосу України» депутат облради, член виконкому Народної ради Тетяна Редько.

За її словами, конфлікт виник через те, що людей не пустили на сесію. Напередодні представники низки громадських організацій подали заявки з проханням надати дозвіл на участь у роботі сесії облради, яка була запланована на 25 січня. 

Станом на понеділок, 27 січня, у кабінетах облдержадміністрації і облради порожньо. На поверхах і в сесійній залі розмістилися мітингувальники.

 

Вінницька область