Асоціація народних депутатів України — єдина всеукраїнська громадська організація, яка об’єднує у своєму складі народних депутатів України всіх скликань Верховної Ради України — заявляє про свою глибоку тривогу і біль із приводу драматичного політичного конфлікту, що охопив Україну в останні місяці. Мирні демонстрації перетворилися на силове протистояння і, фактично, бойові дії в центрі столиці України — місті Києві та випадки тероризму й цинічних тортур проти мирних громадян. Є, на жаль, перші жертви серед безневинних протестувальників.

Ми висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким загиблих. Рішуче засуджуємо і вимагаємо негайного припинення насильства та передусім застосування вогнепальної зброї та спецзасобів проти громадян України.

Ми — покоління політиків, що здійснили місію заснування та державотворення України, — висловлюємо глибоке занепокоєння ескалацією насильства, яке вже є загрозою для громадянського миру і цілісності України. Заявляємо, що в сьогоднішній суспільно-політичній ситуації Асоціація народних депутатів України — однозначно на стороні Українського народу!

Наш державотворчий досвід дає змогу нам заявити, що головна відповідальність за конфлікт та будь-які його наслідки лежить передовсім на владі. Оскільки саме влада як суспільно-політичний інститут має, відповідно до Конституції та законів України, всю повноту правових можливостей і повноважень та всіх видів ресурсів (за рахунок платників податків). Відповідно виключно влада є відповідальною за породження суспільно-політичних конфліктів та способи їх розв’язання. 

Маємо моральне право пред’явити владі найвищий рахунок, оскільки ми є саме тим поколінням політиків, які в подібній ситуації політичної кризи на початку 1990-х років (до того ж набагато меншого рівня конфронтації) поставили інтереси українського народу, цінності громадянського миру і суспільної злагоди вище політичних інтересів та особистих амбіцій політиків. Верховна Рада України першого скликання прийняла відставку трьох урядів України, а у 1994 році відповідно до рішення парламенту відбулися дострокові вибори народних депутатів України, Президента України, місцевих рад, а також всенародне обрання голів обласних та районних рад. Повне «перезавантаженя» всіх вищих органів влади та місцевого самоврядування, хоч би яким болісним воно було для багатьох політиків, розв’язало політичну кризу і забезпечило політичну стабільність в Україні впродовж багатьох наступних років. 

Прецеденти політичних рішень 1990-х років, можливо, не є універсальними, хоча ми й вважаємо, що невідкладна відставка уряду та проведення одночасно виборів Президента України та народних депутатів України (на основі модернізованого законодавства про вибори) може стати оптимальним розв’язанням політичної кризи 2013—2014 років. Але за будь-яких обставин цей приклад свідчить, що політики можуть і зобов’язані ставити інтереси громадянського миру, суспільної злагоди, дотримання основних прав і свобод громадян вище своїх вузькополітичних цілей і завдань щодо найближчих виборів.

Ми підтримуємо переговори між лідерами опозиції і Президентом України щодо врегулювання політичної кризи і вважаємо, що шлях переговорів і пошуків компромісів — єдино можливий для припинення насильства і виходу з кризи. Закликаємо учасників переговорів до усвідомлення своєї відповідальності за мир і спокій та демократичний розвиток України, закликаємо поставити ці цінності вище передвиборних технологій.

Ми закликаємо до негайного припинення будь-яких дій силового характеру та невідкладного звільнення політичних в’язнів, репресованих у зв’язку з громадянськими акціями протесту. 

Ми закликаємо керівників держави усвідомити всю повноту відповідальності за результативність переговорного процесу та врегулювання ситуації — відповідно до конституційних повноважень щодо дотримання прав і свобод громадян.

Ми закликаємо сторони переговорів до пошуків компромісів, які враховували б інтереси передусім України та її народу. Водночас ми вважаємо обов’язковим проведення ефективного розслідування всіх фактів зловживання службовими повноваженнями з боку правоохоронних органів та вирішення питань невідворотної юридичної відповідальності та покарання за всі факти насильства і глуму над громадянами під час протестів.

Ми вимагаємо від Верховної Ради України негайного скасування законів, оголошених 16 грудня 2013 року, які обмежують права та свободи громадян і прийняті з брутальними порушенням закону про Регламент Верховної Ради.

Асоціація народних депутатів України закликає всіх політиків і державних діячів, причетних до конфлікту, до усвідомлення своєї відповідальності перед Богом, Народом і Історією.

Слава Україні!

Прийнято ХІХ Річними зборами Асоціації народних депутатів України.

Олександр КОСТЮК, президент Асоціації народних депутатів України.