Богдан Стефанюк та Мирослава Романюк поділилися досвідом із виноградарями.
Фото автора.
Івано-Франківщина активно повертається до масового вирощування винограду. Полиці на виставках та ярмарках вгинаються від різних сортів, вирощених місцевими умільцями.
Господарі вже розпочали весняні роботи. Погоду не передбачиш, тож доводиться балансувати між потребою зняти захисне покриття з кущів і ризиком обморозити. До сокоруху формують кущі, проводять інші агротехнічні заходи.
У клубі «Виноградарі Прикарпаття» відбувся семінар, де майстри удосконалили свої навички із захисту лози від хвороб і шкідників. Його провела відома виноградарка Мирослава Романюк. Вона наголосила на тому, що лоза перед цвітінням має бути захищена, підживлена необхідними макро- та мікроелементами, амінокислотами, насичена вологою.
Важливо розібратися в широкому спектрі засобів захисту рослин. Член правління клубу Богдан Стефанюк, «професор виноградної лози», як величають його колеги, порадив не купувати «хімію» на ринках, бо можна придбати фальсифікат і втратити врожай.