Фото kmu.gov.ua

Уряд схвалив рішення про передачу Збройним Силам конфіскованого за спробу незаконного переміщення через митний кордон України російського зенітно-ракетного комплексу «Печора».

Генеральний прокурор Юрій Луценко під час учорашнього засідання уряду повідомив, що в січні цього року Служба безпеки і Головна військова прокуратура зареєстрували кримінальне провадження, у якому йдеться про те, що в період з 2007 року і по теперішній час службові особи «Рособоронекспорту» за попередньою змовою зі службовими особами підприємств оборонно-промислового комплексу України вчинили незаконне переміщення через митний кордон нашої країни з приховуванням від митного контролю 36 зенітних ракет «земля—повітря», які входять до складу зенітно-ракетного комплексу «Печора». «Звертаю увагу на те, що з 2007 року росіяни за підробленими документами намагалися передати цей найсучасніший зенітно-ракетний комплекс нібито в Еритрею, але не виключено, що, після певних маніпуляцій з документацією, до інших країн, щоб підірвати імідж України», — сказав Ю. Луценко та додав, що в ході кримінального провадження було зроблено все, щоб зброя країни-агресора була передана нашим Збройним Силам. Відтак Генпрокурор запропонував уряду відповідно до постанови Кабміну від 1998 року про порядок обліку, зберігання та оцінки конфіскованого майна, яке переходить у власність держави, ухвалити рішення про передачу цих ракет Збройним Силам, щоб вони захищали мирне небо нашої держави від російського агресора.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос, у свою чергу, поінформував, що на виконання доручення Верховного Головнокомандувача Служба безпеки спільно з військовою прокуратурою проводять тотальну інвентаризацію всіх місць зберігання, в тому числі й транзитних майданчиків, на предмет наявності не облікованого або іншого військового майна. За його словами, інформації про вищезгадані ракети ніде не було, а знайшли їх у нетрях одного з морських портів України. «Ці ракети класу «земля—повітря» мають 18 кілометрів дальності та висоти ураження цілей», — сказав він та повідомив, що міністр оборони Степан Полторак уже надіслав листа про необхідність передачі цього ЗРК Збройним Силам України. «Після ухвалення розпорядження уряду Збройні Сили в найближчий тиждень зможуть поставити на бойове чергування сучасний ракетно-зенітний комплекс у складі цілого дивізіону ЗРК «Печора», — наголосив А. Матіос.

Після обговорення В. Гройсман пожартував: «Хотів сказати про повернення цих ракет на батьківщину, але бачу, що дальності не вистачає».

Глава уряду доручив Державіаслужбі, «Украероруху» та Держприкордонслужбі перевірити на предмет порушення санкцій України про заборону авіаційного сполучення з Російською Федерацією факт перельоту 22 березня цього року із Києва до Москви кандидата в Президенти, народного депутата Юрія Бойка, Віктора Медведчука та інших осіб.

«Я хочу отримати відповідь, хто з державних чиновників у порушення заборони приймав рішення про забезпечення такого комфорту для людей, які в Москві з прем’єром Медвєдєвим обговорювали антиукраїнські питання», — звернувся до В. Гройсмана міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За дорученням прем’єра Державіаслужба, «Украерорух» та Держприкордонслужба мають чітко повідомити, хто та в яких межах діяв і де було допущено порушення закону України. «Маємо отримати чітку відповідь, чому цей переліт відбувся, якщо законом заборонено», — сказав він.

Про негайне відкриття провадження щодо незаконного перетину кордону під час засідання також повідомив Генпрокурор Ю. Луценко. «Законна реакція не забариться», — запевнив він.