Фото з сайту ЦВК. Підтримка по регіонах.

У неділю, 31 березня, Україна всьоме за часів Незалежності обирала Президента. Попередні результати голосування, які оперативно надходять до Центральної виборчої комісії від окружних виборчих комісій (а їм, відповідно, передають дані всі дільничні виборчі комісії округу) засвідчують, що, вочевидь, відбудеться повторне голосування, другий тур виборів. Станом на 16.15 (1 квітня), лідерами президентських перегонів є Володимир Зеленський (за якого віддали голоси 30,35% виборців) та чинний Глава держави Петро Порошенко (16,02%). Другий тур виборів Президента України має відбутися за три тижні — 21 квітня (на католицький Великдень).

Далі перша «п’ятірка» у рейтингу кандидатів має такий вигляд: Юлія Тимошенко (13,28%), Юрій Бойко (11,53%), Анатолій Гриценко (7,02%). За ними у рейтингу — Ігор Смешко (5,96%), Олег Ляшко (5,35%), Олександр Вілкул (4,28%), Руслан Кошулинський (1,65%). Решта кандидатів набрали менше 1% голосів виборців.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, заступник Голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко, секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Львівщина — найактивніша

Загалом, за даними ЦВК, у голосуванні взяли участь 15 786 743 громадянина України, 1,18% виборчих бюлетенів було визнано недійсними. Явка виборців, за даними з усіх 199 виборчих округів, становила 63,45%. Найактивніше голосували виборці Львівщини — майже 69% , у Києві та на Волині — понад 68%, найпасивніше — на Закарпатті, де прийшли на виборчі дільниці 47% виборців. Петро Порошенко лідирує у трьох західних областях України — Львівській (35,53%), Івано-Франківській (22,06%) і Тернопільській (24,47%), у решті областей та у Києві (27,13%) лідирує Володимир Зеленський. У Донецькій та Луганській областях (на підконтрольних Україні територіях) найбільше голосів віддали за кандидата Юрія Бойка — відповідно 35,83% і 41,02%.

У закордонному виборчому окрузі явка виборців була досить низькою. За попередніми даними, на 101 виборчій дільниці, утвореній у 72 країнах, проголосували 53 126 осіб, що становить понад 12% від кількості внесених до списків виборців. У різних державах на різних дільницях була різна явка — від 20 до 100%. У закордонному окрузі лідирує Петро Порошенко (38,58%) і Володимир Зеленський (26,14%).

День голосування 31 березня пройшов досить спокійно. На першому брифінгу в ЦВК її Голова Тетяна Сліпачук повідомила, що зранку не відкрилися лише три виборчі дільниці (дві в Ізмаїлі на Одещині у 143-му виборчому окрузі та одна на Київщині), однак на час проведення брифінгу не працювала лише одна — в Ізмаїлі. Там виникла проблема з печаткою, виготовленою з помилкою у номері виборчої дільниці. Хоча голосування на дільниці розпочалося. Зрештою, ЦВК вирішила врахувати дані голоси виборців. Окрім того, за словами Голови ЦВК, на деяких дільницях було зафіксовано проблеми із використанням штампу «Вибув» на бюлетенях — проставлено штамп біля прізвища кандидатів, котрі знялися з балотування, хоча це не передбачено законом. Однак на дільницю було оперативно доставлено додаткові бюлетені. На 28 дільницях Херсонщини пропадало світло, проте пошкодження електромережі усунули швидко.

Хотів з’їсти бюлетень

До ЦВК надходили скарги від виборців, котрі не могли проголосувати з ID-карткою, а не паспортом у формі книжечки. На виборчих дільницях у них вимагали довідку про місце реєстрації. Голова ЦВК наголосила, що жодних довідок у виборців вимагати не мають права, і, зрештою, всі виборці з ID-карткою отримали бюлетені.

Не обійшлося і без курйозів. Як розповіли члени ЦВК, на Сумщині виборець намагався винести бюлетень із дільниці у роті. На Львівщині загубили ключі від шафи із бюлетенями, і відкривали болгаркою. Ще був випадок, коли почубилися двоє спостерігачів, бо кожен хотів зафіксувати порушення виборчого законодавства.

У день голосування на всіх виборчих дільницях чергували працівники Нацполіції. Голова ЦВК подякувала правоохоронцям за забезпечення громадського порядку, а також спостерігачам за контроль за виборами. «Жодне застосування сили, насильства чи пресингу протягом голосуванням є недопустимим і незаконним», — наголосила Тетяна Сліпачук. — Також хочу запевнити, що ЦВК оперативно реагуватиме на всі випадки і забезпечуватиме всі необхідні процеси».

Станом на 11-ту годину ранку явка виборців по Україні становила 5,5%, на 12-ту годину — 16,08%. Лідерами за активністю були Запорізька (21,1%) та Кіровоградська (21,62%) області. Найнижча явка зранку була в Закарпатській області — 7,95%. Однак це пояснюється тим, що у неділю зранку багато людей ходять до церкви.

О 13-й годині заступник Голови ЦВК Олег Конопольський розповів, що до ЦВК надходить багато фейкових повідомлень про порушення під час голосування. Він запевнив, що органи Нацполіції та в ЦВК перевірятимуть усі повідомлення про порушення у ході голосування». У ЦВК також відзначили, що вперше на високому рівні відбувався обмін оперативною інформацією між ЦВК та правоохоронними органами.

Мовчазний пікет

Майже о 15-й годині на площі Лесі Українки під стінами ЦВК з’явилися групи молодих чоловіків міцної спортивної статури та намети без жодних опізнавальних знаків чи символіки. Скликали їх через соцмережі з обіцянками «підробити». У наметах перебували також декілька народних депутатів із фракції «Батьківщина». Молодики на контакт із журналістами йшли не охоче, дехто казав, що прийшов для «охорони громадського порядку» та «щоб дочекатися результатів виборів». Народний депутат України Альона Шкрум заявила, що намети — то приймальні парламентаріїв, і їх розміщено для того, щоб «оперативно реагувати на порушення під час виборів». А. Шкрум розповіла, що її колега по фракції Ігор Луценко подав заявку на мирне зібрання на площі біля ЦВК і на прийом громадян депутатами. Парламентарій також стверджував, що деякі молодики прийшли під ЦВК «від іншого кандидата». Молодики простояли під ЦВК до ранку, однак ніч минула спокійно.

Близько 16-ї години активність виборців сягала понад 46%. У ЦВК заявили: вибори Президента України відбуваються в штатному режимі, жодних системних порушень не зафіксовано. Секретар ЦВК Наталія Бернацька повідомила, що до ЦВК надійшло лише 11 скарг, однак більшість із них «не суттєвого змісту». Декілька скарг стосувалися закордонного виборчого округу. «За результатами розгляду скарг будуть прийняті рішення ЦВК», — сказала Н. Бернацька. — Явку оцінюємо позитивно, на явку мав вплив перехід на літній час і люди пізніше прокинулися».

Щодо зібрання груп молодиків на вулиці, секретар ЦВК відповіла: «Наразі жодних загроз і тиску ми не відчуваємо, вільно заходимо, виходимо з будівлі, і пересуваємося по приміщенню».

Без системних порушень

— Президентські вибори відбулися, і виборчий процес пройшов без системних порушень, — заявила Голова ЦВК Тетяна Сліпачук на підсумковому брифінгу о 22-й годині. Розпочалася наступна стадія виборчого процесу — до ЦВК почали надходити протоколи від окружних виборчих комісій. «Бо ЦВК рахує не папуг, удавів чи мавпочок, а голоси, які містяться в підписаних протоколах ОВК», — наголосила Т. Сліпачук. Перша інформація надійшла із закордонних виборчих округів, де через різницю в часі раніше завершилося голосування.

Ніч після виборів минула спокійно. Зранку Голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила: «ЦВК не зафіксувала системних порушень під час голосування на президентських виборах». Вона наголосила, що перші результати виборів, які оперативно оприлюднюються на інформаційному табло та офіційному сайті ЦВК, є попередніми, аналітичними, а остаточно результати встановлюватимуть після надходження всіх письмових протоколів окружних виборчих комісій.

«Та кількість спостерігачів і уповноважених від кандидатів дає нам можливість дуже спокійно дивитися на результати, які бачите за нашими спинами, — сказала Т. Сліпачук. — Усі системи ЦВК працюють, система кібербезпеки відпрацювала своє належно, ми вдячні державі та нашим партнерам, які долучилися до розбудови цієї системи, і це дає змогу оперативно відстежувати результати».

Станом на 10-ту ранку до ЦВК надійшли дані з майже 60% ДВК, однак на карті ще були «сірі зони». Лідери президентських перегонів не змінилися — Володимир Зеленський (30,38 %) і Петро Порошенко (16,38%).

«Оскільки вже вочевидь, що буде другий тур, перед ЦВК стоїть дуже амбітне наступне завдання, — сказала Т. Сліпачук. — Часовий проміжок між підведенням остаточних результатів і підписанням протоколу ЦВК про призначення повторного голосування 21 квітня є дуже коротким. Тому співпрацюватимемо з ОВК, щоб допомогти їм якомога швидше опрацювати безпосередні протоколи ДВК, скласти звіт і приїхати. Були ситуації, пов’язані із навантаженням, нервозністю, адже люди пропрацювали більше доби, були черги в окружних виборчих комісіях при здаванні протоколів дільничних комісій. Але таке буває на кожному виборчому процесі».

По обіді почали надходити перші протоколи окружкомів і розпочалося безперервне засідання ЦВК, упродовж якого здійснюватимуть прийом і опрацювання протоколів ОВК і яке має завершитися протоколом із оголошенням результатів виборів.

Заступник Голови ЦВК Євген Радченко розповів, що в зоні розмежування та проведення ООС на Донбасі голосування на президентських виборах також відбулося спокійно. «Зі спеціальних дільниць, які були організовані спеціально для військовослужбовців об’єднаних сил, більшість результатів уже передано до ЦВК, — сказав він. — Нічого екстра-неординарного на цих дільницях немає. Так само, як і по всій Україні, є два безумовних лідери. Тому розповіді про адмінресурс, можливий тиск на військовослужбовців були безпідставні».

Євген Радченко звернувся до суб’єктів виборчого процесу, які братимуть участь у повторному голосуванні: «Пам’ятаймо, що виборчі комісії формуються заново. Обидва кандидати, які будуть включені до бюлетеня для повторного голосування, мають право на рівну частку представництва у виборчих комісіях».

Секретар ЦВК Наталія Бернацька повідомила, що всі скарги, які надійшли до ЦВК, не містять серйозних порушень, і їх розглядатимуть у загальні строки. «Таких скарг, на які потрібно було реагувати негайно, не було, — сказала вона. — Це ще одне свідчення того, що перший тур відбувся без системних порушень. І, сподіваємось, другий тур пройде з таким само настроєм».

Центральна виборча комісія за Законом має на підрахунок результатів виборів десять днів, а окружні виборчі комісії — п’ять днів для встановлення результатів у виборчих округах.