Конституція Орлика

5 квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина (нині Бендери) на березі Дністра було проголошено «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Сталося це після поразки в Полтавській битві та смерті Івана Мазепи, а написав документ дипломат, генеральний писар гетьмана Війська Запорозького Пилип Орлик. За це його по праву вважають батьком Конституції. Тож учора в столиці у річницю першої нашої Конституції біля пам’ятника Пилипу Орлику відбулася акція. Усі промовці наголошували на тому, що головною ідеєю «Пактів та Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» або так званої Конституції Пилипа Орлика була повна незалежність України від Польщі та Росії, а всі прописані у документі положення переконливо свідчили, що українці завжди прагнули бути вільним, демократичним та заможним народом.

Так звана Конституція Пилипа Орлика є першою в світі Конституцією, яка встановлює поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову. Згідно з Конституцією законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту. Генеральній Раді належало працювати сесійно тричі на рік. Найвищу виконавчу владу мали гетьман разом із Радою генеральної старшини, а всі юридичні справи мали б бути в юрисдикції Генерального суду.

Отже, українська Конституція 1710 року передувала конституціям США, Франції і Польщі і відображала прогресивні наміри козацької еліти. Маємо це пам’ятати і шанувати.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут