Набув чинності вирок Апеляційного суду Одеської області стосовно восьми членів організованого злочинного угруповання (ОЗУ), котрі викрадали, іноземних громадян, які мешкають в Україні, з метою отримання викупу.

Вироком суду всіх їх визнано винними у створенні злочинного угруповання, катуванні, викраденні людей та інших злочинах (у тому числі, в торгівлі наркотиками та підробці документів). Організаторові ОЗУ 43-річному громадянинові Китаю було призначено максимальне покарання: 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його спільників засуджено до різних строків ув’язнення — від чотирьох з половиною до десяти  років.

Керівник ОЗУ мав дозвіл на тимчасове проживання в Україні й постійно перебував у Києві. До складу угруповання також входили раніше судимі мешканці столичної області.

У вересні 2009 року черговою жертвою зловмисники обрали громадянина Китаю, підприємця промтоварного ринку «7-й кілометр», який жив в Одесі. Злочинці захопили заручника й доправили його в орендований приватний будинок на околиці міста. Організатор викрадення особисто прибув з Києва для проведення переговорів з родичкою заручника щодо виплати викупу — 250 тисяч доларів.

У результаті спецоперації СБУ затримала перших п’ятьох членів організованого угруповання саме в той момент, коли їхній лідер розмовляв по телефону з родиною потерпілого, що перебувала в КНР, — вимагав гроші. 

Заручника правоохоронці знайшли під столом в одній із кімнат. Він був загорнутий у килим, обв’язаний залізним ланцюгом і прикутий до металевого ліжка. На потерпілому були надіті наручники, його очі й вуха заклеїли скотчем, а на тілі та обличчі було видно сліди побоїв.

За повідомленням прес-служби СБУ в Одеській області, під час досудового слідства було встановлено й доведено три факти захоплення заручників (громадян КНР) в Одесі протягом 2008—2009 років. Зловмисники готувалися до викрадення чергового іноземця в Києві.

 

Одеська область.