П’ятеро невідомих із собакою породи пітбуль напали в Кіровограді на двох молодих чоловіків та жорстоко покалічили одного з них.

Дехто вважає, що ця справа не варта дірки з бублика. Інші — що тут не обійшлося без місцевих мажорів. Треті не схильні погоджуватися ні з першим, ні з другим. Адже в Кіровограді чимало людей утримують собак так званих бійцівських порід. В тому числі, й чорних пітбулів. Підліткам, молодим чоловікам, особливо зі слабкими фізичними даними та психічно не врівноваженим характером, здається, що з таким собакою можна почувати себе на вулиці впевненіше. Спочатку воно нібито так і є. А згодом, і це вже підтверджено безліччю фактів, пітбуль стає причиною багатьох проблем, іноді — кривавих драм. То собака нападе на господаря чи перехожих, то покалічить, або й уб’є його дітей... А то господар, часто — в нетверезому стані, заохочуваний компаньйонами, нацькує собаку на іншу тварину, а часом — і на людину.

Так сталося і цього разу. Як розповіли рідні постраждалих, Віталій та Андрій разом із дружинами були в гостях. Вийшли до магазину дещо купити. На вулиці їх покликали, і коли вони повернулися, одному з них одразу вдарили кулаком в обличчя. Хлопці почали тікати, причому в різні боки. За Андрієм кинувся один із нападників. На щастя, йому вдалося втекти. А от на Віталія накинулося четверо. Чоловік побіг убік магазину і, може, втік би, якби не пес, котрого пустили навздогін. Собака напав, збив з ніг і почав кусати і рвати хлопця.

Власник пітбуля та інші нападники не тільки не відтягнули собаку, а ще й продовжили бити лежачого. Чоловік умовляв припинити, пропонував гроші, телефон, але безрезультатно. Схоже, це була безглузда невмотивована жорстокість. Врешті, гроші таки взяли... Жорстоко побитий і покусаний чоловік потрапив до лікарні з переломом плечового суглоба зі зміщенням, численними укусами руки та ноги, забиттями голови й ока. Йому прооперували плече, наклали спеціальну пластину.

До речі, представники цієї та кількох інших порід собак заборонені в переважній більшості країн. Бо виводили їх з однією метою — вбивати або калічити жертву, не розбираючись, хто вона — інша тварина чи людина.

Найбільша небезпека полягає в тому, що на цих собак не можна впливати звичним для іншої живої істоти методом — через больові гальма. Іншими словами, болю вони не відчувають. Тож і зупинити їх майже неможливо. У поєднанні з повною відсутністю дресури отримується гримуча суміш, непідвладна нікому — навіть господареві чи його рідним.

Тривожна особливість — трагедія сталася в спальному районі, на проспекті Перемоги, неподалік магазину «Робочий одяг», поряд з яким є цілодобовий продуктовий магазин. Тобто, в місці, де може бути, і буває, людно в будь-яку пору доби. З цього приводу два запитання. Перше. Чому там не чергує міліція? Друге. Схоже, враховуючи особливу зухвалість та жорстокість нападників, займаються вони цим не вперше, і на цьому не зупиняться. Як почуватися людям у цьому мікрорайоні?

За поданою заявою міліція веде розслідування, відкрите кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Однак результати таких розслідування часто можна прогнозувати заздалегідь.

 

Кіровоград.

На знімку: пітбуль — жорстока забавка безвідповідальної людини.

Фото надано автором.

ДОВІДКА

Американського пітбультер’єра розводили шляхом схрещування бульдогів і тер’єрів для собачих боїв. У цій справі в пітбуля немає рівних. Через погане тренування собаки нападають на людей, часто — зі смертельним наслідком. Порода не визнана Міжнародною кінологічною федерацією. Пітбулі заборонені в більшості країн світу, в тому числі Євросоюзу. В США і в країнах СНД поки що дозволені.