Комунальне підприємство «Дніпродзержинський спецкомбінат» два роки незаконно збирало гроші при наданні ритуальних послуг. За численні зловживання Дніпропетровське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало порушника на тридцять тисяч гривень.

Як розповіли кореспонденту «Голосу України» у тервідділенні, підприємство скористалося своїм монопольним становищем і застосовувало власний порядок надання споживачам ритуальної послуги з риття могил ручним способом. Але нормативними документами в сфері поховання і похоронної справи не передбачено стягнення додаткової плати «за терміновість» — 20 відсотків, запровадженої підприємством.

— Крім того, «Дніпродзержинський спецкомбінат» надавав споживачам додаткові ритуальні послуги за економічно необґрунтованими тарифами: з перевищенням рентабельності, всупереч законодавчо визначеним 12 відсоткам, — зазначили антимонопольники. — Такі дії визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Комунальники визнали факт порушень і вжили заходів щодо їх припинення. Водночас дісталося на горіхи і власнику підприємства в особі виконкому Дніпродзержинської міськради. З його боку антимонопольники угледіли антиконкурентні дії на ринку ритуальних послуг.

Згідно з висновками тервідділення, виконком створив умови для встановлення і застосування економічно необґрунтованих тарифів.

 

Дніпропетровська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.