«Малі міста — великі враження» — таку назву має ініційований Міністерством культури конкурс, який передбачає збереження та пропагування розміщених на території малих населених пунктів об’єктів культурної спадщини.

Прем’єр Володимир Гройсман на початку вчорашнього засідання уряду нагадав, що якраз у квітні 2014 року він мав честь представляти Концепцію реформи децентралізації влади, яка сьогодні вже принесла позитивний результат та дає змогу місцевим громадам самим вирішувати, як розбудовувати власні міста та села. «Інвестиції в якість життя — це не тільки про економіку, а й про культуру та розвиток креативних індустрій», — сказав він та повідомив, що проект «Малі міста — великі враження», який минулого року проходив у пілотному режимі, буде поширено на всю країну.

Міністр культури Євген Нищук, презентуючи проект цього конкурсу, зазначив, що всі куточки України можуть похвалитися великим культурним спадком, однак часто ці пам’ятки перебувають у вкрай занедбаному стані. «Часом, коли молоді люди довідуються, що в їхньому населеному пункті народилася чи працювала видатна особистість, яка прославила не тільки той куточок, але й усю Україну, тоді вони починають усвідомлювати, що їхнє село чи містечко — це не просто точка на карті», — сказав міністр та повідомив, що для фінансування проекту в Держбюджеті на 2019 рік передбачено 50 мільйонів гривень.

На конкурс можуть бути подані важливі для розвитку громад проекти із захисту як матеріальної, так і нематеріальної культури. «Минулого року ми заохочували громади «Жити креативно!» і продовжуватимемо це робити, а цього року також започатковуємо нову ініціативу під гаслом «Дивись Україну!», — сказав Є. Нищук. За його словами, участь у конкурсі можуть узяти громадські організації, об’єднані територіальні громади, підприємці та творчі спілки незалежно від їхнього територіального розташування. Головне, щоб ці проекти стосувалися населених пунктів, у яких мешкають до 50 тисяч жителів, бо саме вони нині мають найменший доступ до культурних послуг та потребують підтримки.

«Загальний бюджет конкурсу в розмірі 50 мільйонів гривень буде розподілено між малими, середніми та великими проектами. Але ми хочемо партнерства з органами місцевого самоврядування та бізнесом, які матимуть свою частку співфінансування на рівні не менш як 30 відсотків, що важливо для продовження цих проектів у наступні роки», — сказав Є. Нищук та підкреслив, що міністерство очікує не на разові фестивалі, а на проекти, які залишаться в громаді та працюватимуть на неї в майбутньому.

Перший віце-прем’єр Степан Кубів зауважив, що кожне маленьке містечко має велику історичну та культурну спадщину, тому дуже важливо, що завдяки реформі децентралізації органи місцевої влади значно збільшили видатки на туристичну сферу.

Зокрема, якщо в Києві у 2014 році на це було передбачено 300 тисяч гривень, то сьогодні йдеться про 12 мільйонів гривень, у Львівській області було 500 тисяч гривень, а в 2019 році — вже майже 3 мільйони гривень, в Чернівцях було 200 тисяч, а нині — понад 1,5 мільйона гривень. І так фактично по всіх містах України, тож і не дивно, що надходження до бюджету від туристичної сфери у 2018 році зросли на 250 відсотків.