Міжпарламентський Союз ухвалив резолюцію щодо неприпустимості використання найманців та іноземних бойовиків як засобу підриву миру.

Документ підтримали 10 квітня під час пленарного засідання 140-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (МПС), яка проходила у столиці Катару Досі. Ініціаторами резолюції «Неприпустимість використання найманців та іноземних бойовиків як засобу підриву миру, міжнародної безпеки, територіальної цілісності держав та порушення прав людини» та співдоповідачами з її представлення і просування виступили заступник голови української парламентської делегації на 140-й Асамблеї МПС народний депутат Борис Тарасюк та член делегації Йорданії в МПС Халід Аль Баккар.

Проект розглядали в робочих органах МПС протягом 5—9 квітня. Борис Тарасюк і Альона Шкрум провели понад десяток робочих зустрічей для узгодження з делегаціями остаточного тексту. А 9 квітня його схвалили на засіданні Постійного комітету МПС з питань миру та міжнародної безпеки.

Резолюція має на меті привернути увагу світової спільноти та засудити такі негативні феномени сучасності, як найманство, діяльність іноземних бойовиків і приватних військових компаній (ПВК), які воюють на Донбасі, в Сирії та в інших зонах збройних конфліктів. Парламенти різних держав закликали вжити відповідних заходів. Зокрема, внести необхідні доповнення до національного законодавства в галузі боротьби з тероризмом та кримінальних кодексів. Міститься також низка положень про необхідність визначення в міжнародному праві понять найманців, іноземних бойовиків і ПВК. Окрему увагу приділено питанням захисту прав жінок та дітей у збройних конфліктах.

Схвалення резолюції стало значним кроком на шляху міжнародно-правового врегулювання проблеми, з якою наша країна добре знайома з перших днів російської агресії, окупації Криму та війни на Донбасі.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua