Фото Інфорамійного управління апарату Верховної Ради України.

Зависокі тарифи в енергетиці та за житлово-комунальні послуги є результатом корупційної концентрації дуже великих економічних та політичних можливостей у руках невеликих груп політиків і бізнесменів. На цьому наголошували учасники круглого столу «Високі тарифи як наслідок корупції та монополізації енергетики. Як запобігти та кому відповідати?», що відбувся в Комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції за ініціативи народних депутатів і громадських активістів.

«Якщо немає змоги вибрати конкурентного постачальника тієї чи іншої енергетичної послуги, то споживач завжди стикається з монополістом, котрий сам встановлює надвисокі ціни», — зазначив заступник голови комітету Віктор Чумак. «Всі біди в країні походять від надмонополізації, зникає конкуренція — зникає і зниження цін на послуги, — сказав він. — Якщо немає змоги вибрати конкурентного постачальника послуг, виникає надконцентрація надвеликих можливостей».

Учасники заходу констатували, що за минулі роки було проведено багато журналістських розслідувань щодо корупції в енергетичній сфері, однак вони, на жаль, ні до чого не призвели. Лише в передвиборчий період відправили у відставку кількох високопосадовців.

Народний депутат України Вікторія Войціцька повідомила, що також скерувала заяви до правоохоронних органів — до ГПУ, однак, за її словами, жодної реакції не було, і до НАБУ, де розпочато провадження за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата чи заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах). «Окрім того, що розкрадалися гроші з державних обленерго — сотні мільйонів гривень — в абсолютно цинічний спосіб, сьогоднішня влада бачить лише громадян України як джерело покриття всіх понесених витрат і всіх тіньових схем на сотні мільйонів гривень, — заявила В. Войціцька. — І чомусь ніхто не розглядає питання, щоб притягати до відповідальності тих, хто стояв за цими схемами. Ці люди мають не лише понести кримінальну відповідальність, а, можливо, і їхні активи має бути продано, й за цей рахунок має бути погашено заборгованість».

Керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський повідомив, що НАБУ розслідує кримінальне провадження, зареєстроване ще в грудні 2015 року, за фактом заволодіння грошовими коштами «Запоріжжяобленерго». За його словами, під час розслідування встановлено, що корупційні схеми застосовувалися ще й на «Черкасиобленерго», Одеській ТЕЦ та інших державних підприємствах. У червні 2016 року винесено повідомлення про підозру двом особам — одно фігуранта було затримано у Німеччині, де він переховувався від слідства, інший — екс-керівник «Запоріжжяобленерго» — теж наразі переховується, за даними слідства, в Росії. Загальна сума коштів, яка інкримінується нещодавно затриманому підозрюваному — понад 800 мільйонів гривень. Загалом у рамках кримінального провадження досліджується завдання збитків державі на суму понад півтора мільярда гривень. НАБУ ініціювало позови про визнання недійсними договорів, на підставі яких грошові кошти не надійшли до ДП «Енергоринок», і всі ці позови задоволено, договори визнано недійсним. Кошти підлягають стягненню на користь держпідприємства. Станом на сьогодні добровільно сплачено майже 150 мільйонів гривень, тобто десяту частину. «Ми не вважаємо, що в цій злочинній схемі брали участь усього дві особи, яким погоджено підозру, — сказав А. Калужинський. — Ми готували проекти підозр і неодноразово скеровували їх до САП щодо інших імовірних учасників цієї злочинної схеми, але ці підозри не погоджено прокуратурою, розслідування триває».

«Ціна вугілля за формулою «Роттердам+» розраховується з урахуванням вартості доставки вугілля до України морем», — пояснив голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус. «Однак вугілля насправді не транспортується морем, адже воно поставляється або з окупованої частини України, або з РФ, — сказав експерт. — Лише один раз таке вугілля було привезено з Роттердама. Насправді вугілля або видобувається в Україні, або експортується з РФ. Експортується з Росії, зокрема, з Ростовської області, антрацит, який становить приблизно 15% від загального споживання вугілля, а решта 85% відсотків — це вугілля АКГ, яке видобувається в Україні. І жодного моря там немає».

За результатами круглого столу запропоновано, зокрема, прийняти проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електричної енергії, поданий народними депутатами України В. Войціцькою та іншими, створити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо дослідження фактів корупції в енергетичному секторі економіки України.

P.S. Детективи НАБУ затримали в міжнародному аеропорту «Бориспіль» екстрадованого з Німеччини екс-голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова, колишнього народного депутата України. Його підозрюють у завданні збитків державі на суму понад 346 млн грн. Як повідомили в Управлінні зовнішніх комунікацій НАБУ, упродовж 48 годин із моменту затримання суд має обрати йому запобіжний захід. Детективи бюро за погодження прокурорів САП мають намір наполягати на триманні підозрюваного під вартою з альтернативою застави в розмірі 346 млн грн. Упродовж більш як трьох років підозрюваний у розкраданнях переховувався від слідства за кордоном, його було оголошено в міжнародний розшук.

Опитування

* За результатами соціологічного дослідження, проведеного компанією GfK влітку 2018 року, 79% українців вважають, що корупція в енергетиці призводить до завищених цін і тарифів, а 45% — що корупція в енергетиці призводить до низької якості відповідних товарів і послуг.

* За даними дослідження Центру Разумкова, проведеного наприкінці минулого року, 66% українців вважають, що корупція у сфері енергетики є однією з найбільших проблем держави та суспільства загалом.