Футбол. У Цюріху (Швейцарія) відбулася церемонія вручення «Золотого м’яча». Найкращим футболістом 2014 року визнали форварда збірної Португалії та мадридського «Реала» Кріштіану Роналду. На цей приз претендували також нападник збірної Аргентини і «Барселони» Ліонель Мессі та воротар збірної Німеччини і мюнхенської «Баварії» Мануель Нойєр.

Роналду став триразовим володарем «Золотого м’яча» і за цим показником зрівнявся з нідерландцем Йоганом Кройфом (1971, 1973, 1974), французом Мішелем Платіні (1983, 1984, 1985) і нідерландцем Марком ван Бастеном (1988, 1989, 1992). Більше відзнак тільки у Ліонеля Мессі, який вигравав цю нагороду з 2009-го по 2013-й роки.
Найкращою футболісткою минулого року визнали Надін Кесслер з німецького «Вольфсбурга». Вона виграла суперечку в бразилійки Марти та американки Еббі Вомбаг. Раніше Кесслер стала першою футболісткою Європи за версією УЄФА.
Йоагім Льов, який привів збірну Німеччини на трон чемпіонів світу-2014 у Бразилії, визнаний ФІФА найкращим тренером року. Його співвітчизник Ральф Келлерман — наставник ФК «Вольфсбург» (виграв Кубок європейських чемпіонів) — названий найкращим жіночим тренером світу.
Нагороду Ференца Пушкаша за найкрасивіший гол отримав півоборонець збірної Колумбії та мадридського «Реал» Гамес Родрігес.
А ще ФІФА назвала символічну збірну 2014 року.
Воротар — Мануель Нойєр («Баварія»/Німеччина); оборонці — Філіп Лам («Баварія»/Німеччина), Сергіо Рамос («Реал»/Іспанія), Давид Луїс (ПСЖ/Бразилія), Тьягу Сілва (ПСЖ/Бразилія); півоборонці — Ангель ді Марія («Реал»/Аргентина), Андрес Іньєста («Барселона»/Іспанія), Тоні Кроос («Реал»/Німеччина); нападники — Ліонель Мессі («Барселона»/Аргентина), Кріштіану Роналду («Реал»/Португалія), Арьєн Роббен («Баварія»/Нідерланди).
Свою спеціальну нагороду (приз президента ФІФА — за заслуги перед футболом) Йозеф Блаттер вручив японському журналісту Гіросі Кагава.
На знімку: найкращі футболісти світу — Кріштіану Роналду та Надін Кесслер.
Фото fіfa.com.