Днями міжнародний арбітражний суд ухвалив рішення стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44,4 млн доларів компенсації за експропріацію майна товариства в анексованій Автономній Республіці Крим. Про це інформує прес-служба компанії.

У квітні 2014 року, невдовзі після анексії півострова, незаконні збройні формування держави-агресора захопили адміністративні приміщення і 16 автозаправних станцій ПАТ «Укрнафта». Усі спроби товариства повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями і АЗС (включно з продуктовими крамницями, обладнанням і відповідними дозволами і ліцензіями) через звернення до запроваджених державою-агресором «правоохоронних органів» виявилися марними.

У жовтні 2014 року ПАТ «Укрнафта», керуючись положеннями ч. 1 ст. 9 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій (далі — Угода), повідомило державу-агресора — Російську Федерацію — про порушення прав ПАТ «Укрнафта». Російська Федерація його проігнорувала.

У зв’язку з цим, керуючись ч. 2 ст. 9 Угоди, 3 червня 2015 року ПАТ «Укрнафта» передало спір на розгляд до арбітражного суду ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ). Рішенням від 26 червня 2017 року арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір за Угодою.

Росія оскаржила це рішення у Верховному Суді Швейцарії, але останній рішенням від 16 жовтня 2018 року відхилив позов РФ. При цьому Верховний Суд Швейцарії погодився з арбітражним судом у тому, що ПАТ «Укрнафта» є інвестором за Угодою, а майно ПАТ «Укрнафта» на території АР Крим — інвестиціями.

12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44 455 012,00 доларів США компенсації за експропріацію інвестицій товариства на території АР Крим, а також понад 3,5 млн доларів США арбітражних витрат.

На суму компенсації згідно з рішенням арбітражного суду нараховуються відсотки починаючи з 22 квітня 2014 року. Станом на квітень 2019 року розмір нарахованих відсотків становить понад 5,5 млн доларів.

Позитивного рішення арбітражного суду ПАТ «Укрнафта» змогло досягти за загального сприяння міноритарних акціонерів компанії, які не лише допомогли у виборі способу захисту порушених прав, а й сприяли в оплаті арбітражних витрат. Крім того, спільний розгляд аналогічних справ ПАТ «Укрнафта» (справа № 2015-34) і ТОВ «Стабіл» та інших (справа № 2015-35) дав змогу товариству зменшити витрати на арбітражне провадження.

До слова, «Укрнафта» не єдина українська компанія, яка домагається від Росії компенсації за втрачене у Криму майно. Тож не виключено, що слідом за цим рішенням будуть і наступні.

Довідково

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом за результатами 2018 року становила 63,6%, частка у загальному видобутку газу — 5,5%. На балансі підприємства перебувають 28 бурових установок, 1928 нафтових і 165 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».

Фото: ukrnafta.com