Фото автора.

Розкішний подарунок отримав Вінницький обласний краєзнавчий музей — копію бурштинового намиста, виготовленого понад три тисячі років тому. Оригінал виробу також зберігається там.

Подарункова робота — справа рук київських майстрів асоціації «Український бурштиновий світ». Сонячний камінь для намиста видобуто на Рівненщині — на родовищі ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло». До речі, підприємство уже 12 років займається легальним видобутком бурштину.

— Мало хто знає, що у Вінниці, у краєзнавчому музеї, зберігається найбільша у Європі колекція бурштинових виробів епохи бронзи, — розповіла «Голосу України» керівник асоціації «Український бурштиновий світ», якій належить ПП «Сонячне ремесло», Галина Симха. — У ній налічується півтори тисячі намистин сонячного каменю. На жаль, в експозиції музею їх не побачити. Вони практично не експонуються. Причина — у негативному впливі зовнішніх чинників, що призводить до псування старовинного бурштину. Рідкісні вироби неодноразово реставрували, тепер вони законсервовані. Тільки вряди-годи їх виставляють на огляд.

Галина Симха ініціювала створення копії бурштинового намиста з Вінницького краєзнавчого музею. Відтворили його у рамках проекту «Код жінки». Куратором стала кандидат історичних наук, вінничанка, яка нині проживає у Києві, Оксана Лобко (на знімку).

— Повторити оригінал було складно і легко водночас, — каже Оксана Лобко. — Майстрам стали у пригоді сучасні комп’ютерні технології. Складність полягала в тому, щоб відтворити дух тієї дуже далекої епохи, адже це намисто хтось виготовляв, хтось його носив.

Складно уявити, що форми тогочасних майстрів виявилися модними нині. На їх основі відома дизайнерка Ольга Навроцька розробила колекцію бурштинових прикрас під назвою «Астерія» (це ім’я амазонки, на честь якої названо зірку у Всесвіті. — Авт.)

За словами Галини Симхи, асоціація «Український бурштиновий світ» розробляє туристичний маршрут під назвою «Бурштиновий шлях». Вінниця стане однією з його локацій.

Директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька повідомила, що уже з 18 квітня подарунок представлять у головній експозиції музею, відвідувачі зможуть побачити намисто у залі № 6.

Довідково

Колекцію бурштину знайдено археологами під час розкопок 40 курганів біля села Гордіївка Тростянецького району на Вінниччині у 80-х роках минулого століття. Відкриття стало сенсацією для науковців. Знахідку із 1,5 тисячі предметів визнали найбільшою у Європі. Крім виробів з бурштину у могильниках були прикраси із золота. Скарб демонстрували у різних країнах, зокрема і в далекій Японії.