У рамках заходів, спрямованих на подальший розвиток законодавчого забезпечення розвитку реального сектору економіки, 14 січня 2014 року Інститутом законодавства Верховної Ради України проведено круглий стіл на тему: «Проблеми впровадження пріоритетних напрямів інноваційної діяльності і розвитку науки і техніки в Україні».

Запропонована Інститутом законодавства тема виявила неабияку зацікавленість провідних учених та спеціалістів у зазначеній сфері; в обговоренні проблем узяли участь працівники апарату Верховної Ради України, представники науково-освітянської сфери.

Відкриваючи засідання, в. о. директора Інституту законодавства академік АПрН України Олег Зайчук (на знімку) зазначив, що метою експертно-аналітичного обговорення питань упорядкування законодавчого поля у сфері впровадження пріоритетних напрямів інноваційної діяльності та розвитку науки і техніки в Україні є визначення здобутків та недоліків за два роки чинності двох базових законів, виявлення особливостей розмежування загальнодержавного, галузевого та регіонального рівнів щодо середньострокових пріоритетних напрямів, удосконалення співвідношення та взаємозв’язку між економічними та науково-технологічними пріоритетами.

З доповіддю щодо проблем використання пріоритетів у національній системі науки та інновацій України виступив професор НТУУ «КПІ», д. е. н. Ігор Жиляєв, який зосередився на питаннях цілеполагання і зв’язку законодавчо визначених пріоритетів із державними програмами та напрямами співробітництва України з ЄС, запропонував технічну форму класифікації законів для ревізії їх дієспроможності, розглянув пріоритети як інструмент стимулювання розвитку економіки.

У співдоповіді завідувача міжгалузевої лабораторії з проблем формування та реалізації науково-технологічної політики Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки НАН України д. е. н. Олександра Поповича представлено ретроспективний аналіз формування ієрархії пріоритетів, висловлювалася особиста думка науковця стосовно доцільності їх використання на цьому етапі розвитку держави, наведено аргументи щодо необхідності внесення змін та доповнень до чинного законодавчого поля стосовно ролі фінансових установ.

Модератор круглого столу, науковий консультант Інституту законодавства, д. е. н. Валерій Сергієнко, акцентував увагу присутніх на відсутності в державі задекларованої цілісної системи пріоритетних напрямів інноваційної та наукової діяльності, браку належного взаємозв’язку між соціально-економічними та науково-технологічними напрямами розвитку, необхідності вдосконалення термінологічного апарату.

Розвиваючи дискусію, заступник директора Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки НАН України, д. е. н. В’ячеслав Соловйов відзначив нагальну потребу в більш чіткому визначенні національних інтересів та цілей суспільства за одночасного збільшення бюджетних видатків на розвиток науки. Останнє судження активно підтримав директор Державного фонду фундаментальних досліджень д. е. н. Богдан Кияк, який привернув увагу присутніх до очікуваного зменшення цільового фінансування перспективних розробок через фонд у 2014 році вдвічі, що значно скоротить міжнародні зв’язки за пріоритетними напрямами.

Продовжуючи обговорення, заступник завідувача секретаріату Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України к. ф.-м. н. Микола Шевченко навів основні показники проекту бюджету України у сфері науки на 2014 рік, підкресливши перспективність у сучасному інноваційному циклі збільшення витрат на фундаментальні наукові дослідження, актуалізував проблему орієнтації суспільства на формуванні технологічних і наукових пріоритетів, поінформував водночас присутніх про намір комітету щодо проведення найближчим часом відповідних слухань. Такий підхід підтримали завідувач відділу ДЦДНПІН НАН України к. е. н. Сергій Бублик, завідувачка кафедри фінансів Університету банківської справи д. е. н. Олена Лапко, завідувач кафедри фінансів Академії муніципального управління д. е. н. Андрій Кондрашихін, старший науковий співробітник ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України д. е. н. Ігор Одотюк.

Гостро критично виступив професор НТУУ «КПІ», д. т. н. Олександр Морозов стосовно наявного розриву між законодавчо визначеними напрямами пріоритетного розвитку галузей і наявним рівнем бюджетного фінансування цільових програм, відзначивши більш ніж подвійне зменшення капітальних інвестицій із держбюджету і навівши, як приклад, рейтинг 50 «найінноваційніших» компаній світу. Опонуючи йому, провідний науковий співробітник Інституту проблем державного управління 

та місцевого самоврядування НАДУ при Президентові України к. е. н. В’ячеслав Гусєв зосередився на методологічних аспектах мультиплікативності інноваційного процесу, поширенні «точок росту», інституційному проектуванні інфра-

структури.

Начальник інформаційно-аналітичного управління Держлікслужби України к. е. н. Володимир Бортницький розглянув дієвість регламентів законотворчої діяльності в органах виконавчої влади. Питання стандартизації навчальних програм у цій сфері обговорили директор Інституту еволюції економіки к. е. н. Ігор Макаренко та професор Київського міжнародного університету, д. е. н. Василь Кіслов.

Проблемам підвищення якості інвестиційних програм у межах національних проектів присвятили виступи наукові співробітники Інституту законодавства к. е. н. Айше Мусаєва та Андрій Лапінський, проблемам інформаційної політики — аспірант Андрій Брагунець.

Учасники дискусії висловилися стосовно актуальності та необхідності вдосконалення чинного нормативного поля стосовно інноваційної моделі розвитку економіки, що є надзвичайно важливим і в бага-

тьох аспектах критичним для успішності подальшого розвитку української економіки.