У центрі уваги — діти з аутизмом та синдромом Дауна.

 

Рекордний велопробіг. На роверах — міністр культури Євген Нищук, Руслан Марцінків із дружиною Оксаною.

Фото автора.

В Івано-Франківську відзначили 357-му річницю присвоєння місту Магдебурзького права

На кілька перших травневих днів обласний центр Прикарпаття перетворився на центр різних видів мистецтва. З нагоди Дня міста в Івано-Франківську відбулася низка міжнародних фестивалів. Уже вчетверте — «Карпатський простір» та усімнадцяте «Свято ковалів». Започатковано фест Живих скульптур. А ще — ІІ Всеукраїнський Великодній фестиваль хорової музики «Катедральні дзвони». Рекорд України з кількості учасників велопробігу — 2458. На ровери сіли малі діти й сивочолі. До містян долучилися гості з інших країн.

Інформаційна підготовка

Міський голова Руслан Марцінків каже, що підготовка до Дня міста розпочинається одразу після святкування попереднього. Аналізують, зважують, розмірковують, що далі. Адже це велика організаційна праця, яка лягає на апарат міськради, виконком, департаменти. Заручитися підтримкою обласної влади (адже чимало спільних заходів, та й мета), однопартійців із 

ВО «Свобода». Усе продумати, ні про кого не забути, додати локації, придумати, реалізувати креативні ідеї, віднайти кошти на заходи, запросити гостей, розкласти все це в часі та просторі. Забезпечити харчування, необхідні побутові й санітарні умови.

Провести промоцію, щоб містяни й гості почувалися затишно.

Заздалегідь було чимало інформації, тож усяк міг знайти для себе на святкуванні бажану принаду. Кожен із заходів мав свій сайт і сторінку в соціальних мережах, де відбувалося постійне оновлення. На вулицях роздавали програмки, плани локацій тощо.

Визначитися, на все встигнути непросто. Зате як цікаво!

Фестивалі й бізнес

Ще з п’ятниці перед Білою хатою — адмінбудівлею обласної та міської влади — розклали намети виноградарі й ремісники різних мастей. Майдан розцвів від вишиванок та інших виробів декоративно-ужиткового мистецтва. Кулінари припрошували до своїх яток. Різні кухні, традиційні страви та геть неймовірні смаколики. Диміло, шкварчало, лилося рікою. Добра нагода для підприємців заробити кошти. Та  а й міській раді зиск від податкового збору.

Член клубу «Виноградарі Прикарпаття» Василь Богровецький розповів, що не просто реалізували авторські напої, й розповідали про культуру споживання вина, як відрізнити від підробок. Мирослава Романюк продавала саджанці винограду, ділилася досвідом його вирощування.

Таких бізнесових локацій було чимало. Гості задоволені. Адже було де посидіти, погомоніти, перекусити.

Святкові заходи

На урочистості завітали представники влади, дипломатичних кіл, численні іноземні делегації із різних країн, міст-побратимів, мешканці Івано-Франківська. Містян зі святом привітав народний депутат України Михайло Довбенко. Наголосив, що день народження міста — свято для всього Карпатського регіону. Депутат подякував керівництву міста за позитивні зміни, втілення різноманітних інфраструктурних та мистецько-культурних проектів, які розвивають обласний центр.

Що день, то цікавіше. То містом пройшлися живі скульптури, циркачі на ходулях, театрали й учасники мистецьких колективів. Фестиваль «Дитяче містечко» на території палацу Потоцьких. Там творили з піску, організували майстер-класи для дітей із синдромом Дауна та аутизмом.

На інших локаціях змагалися шахісти та легкоатлети, співали й танцювали, дегустували вина та страви національних кухонь. Не пасли задніх і місцеві кулінари: до столу зі смаколиками від готелю «Надія» і Театру кіно «Люм’єр» вишикувалися черги.

Аншлаги в театрах, кіно- і концертних залах,  музеях, фестиваль «Катедральні дзвони», що перемістився на міські площі, виступи аматорських та професійних колективів на сцені біля Ратуші. Відзначення преміями міського голови найкращих педагогів, митців, нагородження юних ковалів — очільник міста Руслан Марцінків не скупився на подяки. Ярмарки та виставки виробів декоративно-ужиткового мистецтва не розігнав навіть дощ.

Апогеєм суботи став виступ відомого колективу KAZKA. Тисячі шанувальників творчості артистів підспівували, плакали від щастя, танцювали й просто підскакували від драйву. Добре, що після святкових заходів пізно увечері міським комунальним транспортом можна було безплатно дістатися додому. 

У неділю відбулася святкова хода. Навіть дощ не завадив вийти на центральну вулицю Івано-Франківська молодим і сивочолим. Приєдналися делегації з Польщі, Молдови, Румунії, Грузії, Угорщини, Ізраїлю, гості з різних міст нашої країни.

Усе це було схоже на парад парасольок. А ще — барвистих захисних плащів. Весело й креативно. Виступ маленьких модників у палаці Потоцьких, модний подіум етноодягу... Усе не охопиш одним дописом.

«Звідусіль, звідусюди Ходять, дихають люди...»

Ледь віддихуєшся від емоцій у палаці Потоцьких та побаченого на вулицях міста, нарешті вмощуєшся для перегляду балету «Спляча красуня» в драмтеатрі. Насолоджуєшся грою столичних акторів із «КИЇВ МОДЕРН-БАЛЕТУ». «Джеральдіна» Арсена Мірзояна закликає на площу Франка. Дощ ллє як із відра. Це не лякає тисяч прихильників творчості артиста.

А свято триває. На площі Шептицького — неймовірне видовище. Світлове шоу вихоплює старовинні храми, музичний супровід допомагає зануритися в історію міста, проектовані картинки на стінах розповідають про сьогодення Франківська та малюють його майбутнє. Свято вдалося.