У четвер учасники акцій протесту, що відбувалися на майдані Корольова в Житомирі, двічі намагалися прорватися до адмінбудинку облради та облдержадміністрації. Спершу під час роботи сесії, на якій депутати прийняли бюджет і програму соціально-економічного розвитку області на нинішній рік. Але пікетувальники чекали розгляду питання про політичну ситуацію в Україні. Депутати утворили робочу групу, до складу якої увійшли представники всіх політичних партій, представлених у раді. Вони підготували проект спільної заяви з приводу оцінки суспільно-політичної ситуації в державі, яку більшістю голосів депутати прийняли за основу. Але в цілому за цей документ так і не проголосували, передає наш житомирський кореспондент Олексій КАВУН.

Увечері на майдані знову було безліч людей. Правоохоронцям довелося викликати підкріплення для охорони входу до адмінбудинку.

Як повідомила прес-служба прокуратури області, того ж дня слідчий відділ Житомирського міськвідділу міліції розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст. 15 (замах на злочин), ч. 1 ст. 341 (захоплення державної будівлі) КК України.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони, екс-Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь у сесії обласної ради і запропонував депутатам прислухатися до вимог людей, які зібралися перед облрадою, і включити першочерговим до порядку денного питання про ситуацію в країні, висловити своє ставлення до подій, прийнявши відповідне рішення. Перед сесією Литвин зустрівся з людьми, що вийшли на житомирський Майдан.

«Ця пропозиція була підтримана, що дозволило, окрім усього іншого, певною мірою зняти напругу серед людей, які заблокували будівлю облради, — написав В. Литвин на своїй сторінці в Фейсбуці. — На сесії виступив представник від учасників мітингу, депутати створили групу для опрацювання відповідного рішення. Сподіваюсь, що воно буде адекватним обстановці в країні».

Фото зі сторінки В. Литвина в Фейсбуці.

Вимагали відновлення законності й порядку

На позачерговій сесії Миколаївської облради більшістю голосів було прийнято бюджет області на 2014 рік. Його обсяг доходів становить 2 мільярди 950 мільйонів гривень.

Решту часу емоційно обговорювали ситуацію у столиці. Результатом цієї дискусії стало «Звернення депутатів обласної ради до Президента України щодо забезпечення захисту громадян, суспільства й держави», у якому, зокрема, зазначено:

«Ми, депутати Миколаївської обласної ради, керуючись інтересами жителів нашої області, висловлюємо рішучий протест проти подій, які розгортаються у місті Києві, й вимагаємо негайного відновлення законності й порядку.

Ми не маємо права допустити розвалу нашої держави. Шляхи виходу із ситуації, що склалася, мають обговорюватися і вирішуватися винятково за столом переговорів, а не із застосуванням сили на вулицях міст України».

Ще до оголошення порядку денного депутати від фракції «Батьківщина» залишили сесійний зал через відмову ушанувати хвилиною мовчання загиблих у зіткненнях на Грушевського.

Ірина НЕЖИГАЙ.

Миколаїв.

Діяли «під копірку»

Позавчора радикально налаштований натовп захопив адмінприміщення, у якому розміщені Рівненська ОДА, обласна рада та інші бюджетні установи. Протестувальники звели барикаду біля ОДА, а їхні представники, які називають себе загонами самооборони «Волинська сотня», взяли на себе відповідальність за збереження майна в цьому приміщенні — вони провели тут ніч. За подібним сценарієм діяли протестувальники і в приміщенні Здолбунівської райдержадміністрації.

Прокурор Рівненської області Олександр Черепаха відреагував на ці події, назвавши їх грубим порушенням закону, за що передбачена кримінальна відповідальність. Він закликав громадян дотримуватися вимог закону.

Однак, схоже, радикали його не почули, бо вже зранку почали здійснювати моральний тиск на голову Рівненської обласної ради Юрія Кічатого з тим, щоб він своїм розпорядженням узаконив негайне проведення 24 січня позачергової сесії обласної ради. На ній протестувальники мають намір узаконити створення народної ради.

Згідно з чинним законодавством, голова обласної ради не може прийняти рішення про проведення позачергової сесії облради, оскільки не закрита попередня сесія, друге пленарне засідання якої заплановане на 31 січня (на ньому мали прийняти обласний бюджет на 2014 рік).

***

На позачерговій сесії Рівненської міської ради проект рішення «Про позицію Рівненської міської ради щодо подій в країні», ініційований фракцією «Батьківщина», спричинив суперечки: за нього голосували тричі — набрали 42 голоси.

Депутати міськради прийняли рішення, у якому вимагають: дострокових виборів Президента і Верховної Ради; скасування «диктаторських» законів, прийняті 16 січня; закликали рівнян стати на захист конституційних прав і громадянських свобод, а працівників правоохоронних органів не застосовувати силу проти власного народу; міській владі гарантувати постраждалим протестувальникам безпеку у рівненських лікарнях; вимагати відсторонення від роботи та притягнення до кримінальної відповідальності працівників «Беркута» і внутрішніх військ, причетних до знущання над активістом Євромайдану Михайлом Гавриляком.

***

Після вчорашнього силового захоплення будівлі Рівненських ОДА та облради рядові працівники не хочуть ризикувати власним здоров’ям і життям (так анонімно пояснили нашому кореспонденту), тож залишили робочі місця. Хоча організатори захоплення і гарантували їм безпеку.

По обіді біля РОДА відбулося нечисленне віче, організатори протесту та опозиційні депутати облради спробували провести позачергову сесію Рівненської обласної ради, хоча й попередня ще не закрита. Однак цю ідею підтримало трохи більше двох десятків (із неофіційних джерел — 23) депутатів із 80. Відтак для відкриття сесії не було ні законних підстав, ні кворуму.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Керівники області пішли у відставку

Голова Волинської обласної ради Володимир Войтович і його заступник, член Партії регіонів Юрій Лобач написали заяву про звільнення. Про своє рішення вони оголосили на багатотисячному народному віче, яке проходить на Київському майдані Луцька, біля будинку облради і облдержадміністрації.

Виконувати обов’язки голови обласної ради буде заступник голови облради, заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина» Валентин Вітер. Виступаючи перед присутніми, він оголосив про проведення у найближчі дні сесії обласної ради, яка розгляне бюджет області на 2014 рік, прийме інші важливі для життєдіяльності краю рішення.

Близько 14-ї години написав заяву про відставку і голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. Він заявив, що робить це «задля збереження миру і спокою в Україні і для того, щоб, не дай Бог, в його рідному краї не пролилася кров». У свою чергу, Клімчук попросив лідерів луцького Євромайдану зобов’язатися, що вони не закликатимуть громадян до насилля.

Нагадаємо, через політичні протистояння сесію облради протягом двох місяців не вдалося провести.

У четвер Луцьк вшанував пам’ять загиблих у Києві активістів.

Микола ЯКИМЕНКО.

Луцьк.