Шановні співвітчизники!
27 січня світова спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. Ця дата, приурочена до дня визволення в’язнів табору смерті «Освенцім» у 1945 році, була встановлена резолюцією ООН.
У 2011 році Верховна Рада України прийняла рішення про щорічне відзначення цього дня на державному рівні.
Увічнення пам’яті жертв фашизму, проведення Всеукраїнської акції «Шість мільйонів сердець» та жалобних церемоній в усіх куточках нашої країни покликані сприяти не лише збереженню трагічних сторінок історії минулого, а й побудові гідного майбутнього, де не буде місця насильству, ненависті та дискримінації.
Необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб молоде покоління українців мало можливість формувати світогляд в умовах толерантності, миру, належного ставлення до полікультурних, загальнолюдських цінностей, поваги до всіх етнічних і релігійних груп.
Сьогодні ми вшановуємо невинних жертв, а також тих відважних людей, які, ризикуючи власним життям, рятували від загибелі євреїв, представників інших національностей у роки війни. Ми низько вклоняємося їхньому подвигу.
Голокост — це біль, смерть. Це жах, який не має повторитися. Це вічний подзвін по мільйонам загублених жителів. Це пам’ять, яка житиме у наших серцях завжди.
 
Голова Верховної Ради України Володимир РИБАК.