У вівторок, 28 січня, має відбутися позачергова сесія Верховної Ради України сьомого скликання. Ми поцікавилися у представників парламентських фракцій, чого вони очікують від її проведення та які питання доцільно винести на розгляд народних депутатів.

Андрій Мохник, фракція ВО «Свобода»:

— Все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуації на Майдані та в регіонах, та як у ці дні проявлятиме себе влада і якими будуть дії міліції. Тобто до 28 січня все ще може змінитися, зокрема, це стосується й можливих планів Президента запровадити надзвичайний стан, чи утриматися від таких дій.

Отож оголошення про скликання позачергової сесії — це поки що факт, який ні про що не говорить, оскільки наразі не тільки немає чіткого порядку денного, а й, навіть, немає розуміння, які це мають бути питання та як їх треба вирішити. Про це свідчать і консультації між владою і опозицією, які тривали впродовж останніх днів. На жаль, режим Януковича не готовий іти на якісь зустрічні кроки, вважає себе правим та продовжує залякувати протестувальників новими репресіями та погрозами задіяти проти них ще більшу силу.

Євген МАРМАЗОВ, фракція КПУ:

— Тільки мирне врегулювання конфлікту може вберегти Україну від повторення долі Югославії — братовбивчої війни й розколу країни. Сьогодні вже важко заперечити той факт, що в Україні розігрується сценарій, подібний югославському, чи тому, який не так давно був «обкатаний» у Північній Африці — так звана «арабська весна».

Тільки політичний компроміс — це на сьогодні єдине, що може утримати Україну від подальшої ескалації насильства й сповзання до братовбивчої війни.

Для його досягнення сторони повинні відмовитися від завищених амбіцій, політики ультиматумів, і зрозуміти вже нарешті, що повної перемоги ні для одної, ні для іншої сторони не буде. Оскільки переможець ризикує одержати на руки половину країни. І це головна й очевидна небезпека, яку всі побачили за ті кілька днів протистояння на вулицях столиці.

Павло РОЗЕНКО, фракція «УДАР»:

— Сам факт скликання позачергової сесії є позитивним сигналом для суспільства. Сьогодні країна вимагає від нас, народних депутатів, ухвалення жорстких і конкретних рішень. Однак мене турбує, що це може бути просто затягуванням часу. Звичайно, треба було збиратися раніше.

На позачергову сесію мають бути винесені конкретні питання. Перше, що сьогодні турбує суспільство, — скасування законів, прийнятих в антиконституційний спосіб 16 січня. Друге питання, яке серйозно понизить градус у суспільстві, — відповідальність уряду, тобто його відставка. Якщо ці два питання буде внесено до порядку денного і розглядатимуться на сесії, безумовно, представники опозиції, в тому числі й партії «УДАР», на позачергову сесію можуть прийти. Якщо все обмежиться тим, що давайте зберемося, трохи поговоримо, я не вбачаю за доцільне збиратися і знову в черговий раз дискредитувати Верховну Раду України. Ми повинні приймати рішення. Час балаканини вже закінчився.